Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Augusztus 02. 10:29, csütörtök | Sport
Forrás: mno.hu

Parancsra szerzik az olimpiai aranyakat

Parancsra szerzik az olimpiai aranyakat

Öt versenynap után négy arannyal áll az éremtábla élcsoportjában a Koreai NDK olimpiai küldöttsége. Igazán jó (él)sportot csak kemény diktatúrában, vagy erős és szabad országban lehet csinálni.

Évek, évtizedek óta tart a vita Magyarországon, hogy hagyományos sportnemzeti szerepünk, vagyis élsportbeli eredményeink mellett lehet-e a fejlett világ mintájára sportoló nemzetté válnunk, olyanná, amelynek tagjai számára természetes és mindennapos a testmozgás igénye. Őszintén szólva sosem értettem, miért zárja ki e két tényező egymást, s naivan hiszek benne, hogy alapvetően neveléssel akár mind a kettő megvalósulhat, még véletlenül sem egymás kárára. Tehát könnyezünk egyet az olimpiai győzelmekkor, s az eredményhirdetésnél klasszisaink tiszteletére, majd lemegyünk a térre, parkba, utcára egyet futni, focizni, kerékpározni.

Azért egy olimpia persze ráébreszt arra, hogy már a sportnemzeti nagyságot sem egyszerű megtartani, hiszen az éremtábla élcsoportjában vagy nagy és szabad nemzetnek kell lenni, mint az Egyesült Államok, vagy gyengébb-erősebb diktatúrának, mint Kína, esetleg a kettő kombinációjának, mondjuk Oroszország esetében. Szélsőséges esetnek számít Észak-Koreáé, amely Londonban négy aranyérmet szerzett öt nap alatt, s ott liheg a menők nyomában. Nagyságról, szabadságról ez esetben szó sem lehet, diktatúráról annál inkább, s a jelek szerint megtaláltak néhány olyan sportágat, ahol érvényesülhetnek.

Eddig két férfi és egy női súlyemelőjük – Om Jun Csol, Kim Un Guk, és Rim Jong Sim –, illetve egy cselgáncsos hölgyük – az 52 kilós An Kum Ae – nyert. Természetesen mindegyikük a helyi kommunista pártnak mondott először köszönetet, s mint azt olvashattuk, többen még az elosztási rendszer áldásait is ecsetelték.

Itt akár meg is állhatunk, hiszen ekkora blődséget egy rendszeres éhínségek sújtotta országban csak parancsra lehet mondani. Mint ahogy az egész élet parancsuralmi, akad, akinek azt adják, utasításba, hogy legyen olimpiai bajnok, s megadják neki a lehetőséget, a helyi egyetemistáknak pedig azt, hogy egy évig tanulás helyett országszerte renoválják a Kim Ir Szen és a többi egykori vagy jelenlegi vezér szobrait. Ha elmarad a sportsiker, mint például a 2010-es labdarúgó vb esetében, amelytől a KNDK-beli gárda dicstelen búcsút vett, akkor jön az átnevelő munkatábor. Mindez egyéb helyek mellett Magyarországon is elképzelhetetlen lenne, így viszont még inkább érdemes megbecsülni klasszisainkat, akik szabad akaratukból vállalják az élsportolói lét nehézségeit és szépségeit.

A Koreai NDK eddigi jó londoni szereplésében benne lehet a női labdarúgótorna rajtján esett rendezői baki, amikor a Kolumbia elleni meccsre az ellenséges dél-koreaiak lobogója alatt kellett volna bevonulni, de a csapatvezetés – hozzáteszem, teljes joggal – megtagadta ezt, emiatt a kezdés késést szenvedett. Ez a „provokáció” bizonyára megacélozta az észak-koreaiak akaratát. Egyetlen bánatuk maradt csupán: Dél-Korea öt arannyal közvetlenül előttük áll az éremtáblán, közel, s mégis távol. Az ország sportolói jellegéről pedig szinte kár szót ejteni, hisz a rekreációs jellegű mozgás lényege az önkéntesség, ez pedig az élelmiszerrel és sok minden mással együtt hiánycikk Phenjan környékén. Ellentétben az ötkarikás sikerekkel.

Címkék: Olimpia-London2012

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.