Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Szeptember 13. 10:23, péntek | Kék hírek
Forrás: MTI

Pénzért leszázalékolást ígérő egészségügyi dolgozókat ítéltek el Szegeden

Pénzért leszázalékolást ígérő egészségügyi dolgozókat ítéltek el Szegeden

Valóban beteg embereknek pénzért leszázalékolást ígérő egészségügyi dolgozókat ítélt el jogerősen a szegedi táblabíróság pénteken.

A rokkantság fokát megállapító orvos-szakértői bizottság mellett ügyintézőként dolgozó elsőrendű vádlottat négy év hat hónap börtönnel sújtotta a bíróság, a büntetés felét négy év próbaidőre felfüggesztve. Az asszonnyal szemben – akit befolyással üzérkedés bűntettében és más bűncselekményekben mondtak ki bűnösnek – 1,215 millió forint vagyonelkobzást is elrendelt az ítélőtábla. A másodrendű vádlott orvosra egy év nyolc hónap végrehajtásában három évre felfüggesztett börtön szabott ki a bíróság 780 ezer forintos vagyonelkobzást mellett.
A két vádlott 2009-ben állapodott meg abban, hogy a leszázalékolásuk miatt hozzájuk forduló páciensektől – a jogszabályi változásokra és szigorításokra tekintettel – kenőpénzt kérnek, esetenként legalább 100 ezer forintot.
Az elsőrendű vádlott azt állította, hogy a kapott összeg egy részének továbbadásával befolyásolja a szakértői bizottságban véleményt adó orvost a kedvező elbírálás érdekében, a pénzt azonban megtartotta magának. Az asszony azt is vállalta, mindent megtesz annak érdekében, hogy a doktornő által küldött betegek ahhoz a bizottsághoz kerüljenek, ahol ő az ügyintéző.
Azokban az esetekben, amikor a páciensek orvosi iratai – a doktornő véleménye szerint – nem voltak megfelelőek a várt tartalmú szakvéleményhez, a másodrendű vádlott a szükséges vizsgálatok elvégzése nélkül készített leleteket. Olyan esetek is előfordultak, hogy az elsőrendű vádlott a közvetlenül hozzá forduló betegeknek is felajánlotta, pénz ellenében elintézi a kedvező szakvélemény elkészítését.
2009 decembere és 2010 májusa között a két tucat érintett páciens ügyében – egy eset kivételével – valamennyi szakvélemény az ígért tartalommal készült el. Az ügy felderítésekor azonban kiderült, a kérelmezők valóban betegek voltak, a szakvéleményben megállapított egészségkárosodásnak megfelelően.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:52, csütörtök | Kék hírek

Holtan találtak egy fiatal nőt és egy gyermeket Kapuváron

Holtan találtak egy fiatal nőt és egy gyermeket Kapuváron, egy családi házban szerdán kora délután.

2024. Május 15. 09:10, szerda | Kék hírek

Több mint 30 tonna kábítószer-alapanyagot semmisített meg a rendőrség

Több mint 30 tonna, mintegy 480 milliárd forintnyi kábítószer-alapanyagot, prekurzort semmisítettek meg az egyik magyarországi hulladékégetőben - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

2024. Május 10. 06:00, péntek | Kék hírek

Állást hirdető munkáltatókat vizsgált a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elektronikus álláskereső platformok hirdetményei nyomán is vizsgálja, hogy a foglalkoztatók betartják-e a dolgozók bejelentésének szabályait - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 09. 09:40, csütörtök | Kék hírek

Lőfegyvereket és hangtompítókat találtak a pénzügyőrök egy albán autóban

Lőfegyvereket és hangtompítókat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy albán rendszámú autóban az M5-ös autópálya hetényi pihenőhelyén.