Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. December 18. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Pénztárgépcsere: nem lehetetlen a küldetés

Pénztárgépcsere: nem lehetetlen a küldetés

Már csak pár hetük van az üzleteknek, hogy beszereljék az online pénztárgépeket. Annak, aki még lemaradásban van a kasszák beszerzésével, érdemes mihamarabb lépnie, hiszen a gépek beállítása akár több hetet is igénybe vehet. Szakértők szerint nem lehetetlen a csere lebonyolítása, és arra számítanak, hogy egyre inkább az intézkedés pozitív hatásai kerülnek előtérbe, az online pénztárgépek sikeres debütálása esetén pedig akár más országok is átvehetik a rendszert.

Már csak bő két hetük van az üzleteknek az online pénztárgépekre való átállásához, január 1-jétől ugyanis fokozottan figyeli a NAV, hogy mely üzletek nincsenek rácsatlakozva a rendszerre, és akár bezárással is szankcionálhatják a renitens kereskedőket. A határidő közeledése különösen érzékenyen érinti a PC-alapú gépeket használó nagyobb üzlethálózatokat, mivel az ő esetükben a kasszákat az akár több éve működő vállalatirányítási rendszerhez is illeszteni kell.

Annak ellenére, hogy számos kereskedő a szoros határidő veszélyeire hívja fel a figyelmet, szakértők szerint nem lehetetlen az átállás. „Bár rendkívül nagy fejlesztést kell végrehajtani nagyon rövid idő alatt, már korábban is volt példa feszített munkatempóban kiépített rendszerekre, melyek a kezdeti nehézségek leküzdésé után már olajozottan működnek” – hangsúlyozta Tóth Csaba András, a Magyar Kassza ügyvezető igazgatója. Hasonló lehet a helyzet a pénztárgépcsere esetében is, és ha sikerül az első néhány hét alatt a végleges átálláshoz szükséges finomhangolásokat is elvégezni, egyre inkább az intézkedés pozitívumai fognak előtérbe kerülni.

Az online kasszákra való átállás ugyanis hosszabb távon komoly segítséget jelenthet a feketegazdaság visszaszorításában és az adózási morál javításában. A kormány emellett éves szinten mintegy 100 milliárd forintos pluszbevételt remél az intézkedéstől, a rendszer időben történő elindítása tehát már csak költségvetési szempontból sem lenne mellékes. Fontos látni, hogy egy teljesen új típusú, hazai fejlesztésű rendszer kiépítéséről van szó, hiszen bár több európai országokban is vannak online kasszák, azok alapvetően más technikai megoldásokon alapulnak. „Az átállás pozitív hozadéka lehet az is, hogy ha a rendszer idehaza sikeresen debütál, akkor azt akár más országok is átvehetik” – mutatott rá Tóth Csaba András.

Annak érdekében, hogy az váltás minél gördülékenyebb legyen, nem szabad tovább halogatni a gépek beszerzését. Szerencsére a piacon ma megtalálható gépek már az összes szabványnak megfelelnek, így legfeljebb a gyártókapacitás szűkössége jelenthet problémát. „Annak, aki még most választja ki az új kasszát, érdemes olyan típust keresnie, melyből akár nagyobb tétel is rendelkezésre áll, így a felmerülő igényeket azonnal ki tudják elégíteni” – mondta Tóth Csaba András, a Magyar Kassza ügyvezető igazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk