Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Június 23. 20:13, péntek | Helyi
Forrás: konyves.blog.hu

Piszok jól néz ki Piszkos Fred és Fülig Jimmy, 2017 végére lehet film belőle (VIDEÓ)

Piszok jól néz ki Piszkos Fred és Fülig Jimmy, 2017 végére lehet film belőle (VIDEÓ)

A Piszkos Fred közbelép animációs adaptációjának útja méltó az írójához, hiszen legalább olyan kalandos, mintha maga Rejtő vetette volna papírra.

Varsányi Ferenc rendezőnek nagyon régi szerelme a Rejtő-életmű. Életében a harmadik könyv, melyet egyedül olvasott el, a Piszkos Fred, a kapitány volt, majd ezután szépen sorban következett az író többi könyve. Annyira rabul ejtették őt és barátait a kalandos történetek, hogy az osztályban egymást Rejtő-karakterekről nevezték el. Ő volt Csülök, az osztálytalálkozókon ma is így szólítják.

Sok helyre sodorta az élet, aztán a 90-es évek végén, amikor éppen a Magyar Rajzfilm Kft. ügyvezetője volt, egy titokzatos idegen kereste meg, azt állítva, hogy megvásárolta az összes Rejtő-könyv jogait. Gyanús volt azonban, hogy a szerződést Rejtő Ernő írta alá, márpedig köztudott, hogy az írónak nem voltak gyermekei, a Rejtő név pedig felvett név volt, ezért nem is vette komolyan a jogtulajdonost.

Már szinte el is felejtette az esetet, amikor pár hónap múlva egy újabb lelkes rajongó jelentkezett, aki ettől a szélhámostól vette meg a jogokat. Öröme sajnos nem tartott sokáig, hamar rájött a ballépésére, de annyira fűtötte őt a lelkesedés, hogy kinyomozta, az egyik tényleges Rejtő-örökös Svájcban él.

Felkeresték őt Varsányival együtt, és már a jogok birtokában vágtak neki Hollywoodnak. Először az akkor már sikeres producernél, Csupó Gábornál kopogtattak, aki egészen a 20th Century Fox döntéshozóihoz juttatta be a filmtervet. A stúdió azonban – amerikai szokáshoz híven – teljesen kivásárolta volna őket a projektből, beleszólást sem hagyva annak későbbi alakulásába. Erről hallani sem akartak.

Varsányi Ferenc és Udvardi Jenő (Fotó: Zsiros László Róbert)

Varsányi itthon próbált inkább szerencsét. Először a Magyar Mozgókép Közalapítványhoz pályázott az egész estés 3D-s animációs film tervével, kapott is rá fejlesztési támogatást, azonban mégsem volt elégedett. „Nem tetszett a bábszerű, műanyag hatású 3D, úgy éreztem nem Rejtő világa ez.”

Még egy vakvágányra futott próbálkozása volt az egyik hazai televíziócsatornával, de mivel a jogutódokkal sem sikerült dűlőre jutni, úgy döntött, azt a pár évet már türelmesen kivárja, hogy lejárjon a 70 éves védelmi idő, és a teljes Rejtő-életmű szabadon felhasználható legyen.

2014. január 1-jén ez be is következett. A rendező nem teketóriázott, rögtön pályázott is Barbalics Péter producerrel karöltve a Magyar Nemzeti Filmalaphoz, ahol forgatókönyv-fejlesztési támogatásban részesült. Időközben összehozta a sors Udvardi Jenő animációs rendezővel, és úgy érezte, megfelelő kreatív szakemberre talált. Ma is együtt dolgoznak a projekten.

Az előkészítés rohamos ütemben folyik, készülnek a látványtervek és a forgatókönyv végső változata, ezt követően a pilotfilm, storyboard, 2016-ban – amennyiben a Filmalap továbbra is támogatja a produkciót – indulhat a gyártás, és várhatóan 2017 karácsonyán láthatjuk Fülig Jimmyéket a moziban. Utólag nem is bánja, hogy ennyit kellett halogatni a terveit, hiszen most már tényleg úgy valósíthatja meg, ahogy mindig is szerette volna.

Rejtő történeteihez egyszerűen nem illik az élőszereplős film, annyi helyszín, annyi díszlet szerepel benne, olyannyira karikatúraszerűek a figurák” – avat be minket a rendező abba, miért az animációt választották műfajként.

Udvardi Jenő amellett, hogy néhány képet is mutat, a technikáról mesél: „Egy új megoldást találtunk ki, a 3D-be átültetett rajzok még egy kontúrt is kapnak, mintha megelevenedett képregény lenne”. A stílusában Korcsmáros Pál képregényeit követő figurákat Garisa Zsolt tervei alapján mozgatják meg, a hátterek pedig a tehetséges grafikus, Cserkuti Dávid alkotásai, aki például az Unicum számára készített reklám-illusztrációkat.

Az alkotók nem kételkednek a film sikerében. Magyarországon 5 millió ember olvasott legalább egy Rejtő-könyvet, az írónak 2,5 millió rajongója van, és a Top 100 könyv között két Rejtő-regény is szerepel. De a műfaj várhatóan új közönségeket is meghódít. A 2014-es Cartoon Forumon nemzetközi porondra vitték a projektet, ami mind a látvány, mind pedig a történet vonatkozásában abszolút sikert aratott. „Nem fogunk szégyenkezni miatta, jól fog kinézni, élvezni fogja a közönség” – mondja ki az optimista végszót a rendező, Varsányi Ferenc.

UPDATE:

2016 végén került fel a Vimeo-ra a sokak által nagyon várt, Rejtő Jenő regényein alapuló animációs filmből egy rövidke előzetes. A 2018 végére elkészülő rajzfilm a Piszkos Fred címet viseli, amit az alkotók külföldön Dirty Fred címen terveznek bemutatni.

A film cselekménye a klasszikus Rejtő-regényekét idézi, de inkább csak inspirálódik belőle, mintsem hűen követné. A Piszkos Fred a 1930-as évek San Franciscójában kezdődik, Fülig Jimmy expedícióra indul egy dúsgazdag milliárdossal a Csendes-óceánra, de Piszkos Fred és az alvilág többi fura figurája ezt nem nézi majd ölbe tett kézzel.

A filmet várhatóan 2018 végére fejezik majd be az alkotók. A rendező Varsányi Ferenc, aki már harminc éve álmodik erről a filmről, a látványért Cserkúti András és Garisa Zsolt felel.


Kapcsolódó: Korcsmáros Pál

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.