Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2017. Június 16. 18:37, péntek | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Programkavalkád Szent Iván éjjelén - A tizedik Múzeumok Éjszakáját rendezik

Programkavalkád Szent Iván éjjelén - A tizedik Múzeumok Éjszakáját rendezik

Egész estés kikapcsolódásra csábítja a közönséget a Múzeumok Éjszakája, június 24-én, szombaton. A rendezvénysorozat éppen az év legrövidebb éjszakáján, Szent Iván éjjelén kerül megrendezésre.

A rendezvények központi témája idén az értékőrzés lesz. A programokról a szervezők tartottak sajtótájékoztatót pénteken, a Püspöki Palota Dísztermében.

Tizedik alkalommal fognak össze szakmai alapon, önkéntesen Székesfehérvár és a környék kulturális intézményei, hogy Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával megszervezzék a Múzeumok Éjszakája rendezvényeit. Idén 14 székesfehérvári és vidéki szervezet fogott össze, hogy 27 helyszínen közel 100 program keretében minőségi kulturális élményt szerezzen a látogatóknak. Székesfehérvár és Pákozd között idén is ingyenes buszjáratok közlekednek. A rendezvényeket kizárólag karszalaggal lehet látogatni. A karszalagok – amelyekért minimum 200 forint adományt szeretnénk kérni – minden helyszínen belépőjegyként, a helyi autóbuszjáratokon pedig menetjegyként használhatók. 6 éves kor felett kötelező a karszalag. Az adományokat a hátrányos helyzetű gyermekek múzeumlátogatására fordítjuk.” – mondta el Spányi Antal megyés püspök, aki hozzátette:
Székesfehérváron a Múzeumok Éjszakája nemcsak a múltat és a jelent hozza közel egymáshoz, hanem közös gondolkodásra, összefogásra ösztönzi az egyházi és világi kulturális intézményeket, a helyi művészeti és tudományos élet képviselőit. A visszajelzések alapján nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy közös munkánk eredményeképpen a székesfehérvári Múzeumok Éjszakája a minőségi kulturális kikapcsolódás védjegyévé vált.”

A székesfehérvári programsorozat nemcsak a Múzeumok Éjszakájának, hanem a kultúra éjszakájának is tekinthető, hiszen a kiállítóhelyeken kívül egyéb, a közművelődést szolgáló intézmények, könyvtár, színház, sőt iskola is kapcsolódik a kezdeményezéshez.” – hangsúlyozta Brájer Éva alpolgármester, aki elmondta még hogy a Múzeumok Éjszakáját idén Aba-Novák Vilmos festőművész emléke előtti tisztelgésként ajánlja a város.

Jövő szombaton nyílik meg a nagy érdeklődéssel várt „Színek és színek megint” című kiállítás, amely igen értékes, részben magángyűjteményekből származó alkotásokat vonultat fel. Az érdeklődőket 16 órára a mester Koronázó téri szobrához várják, ahol koszorút helyeznek el, majd körséta indul a Nemzeti Emlékhely és a Városháza érintésével, az Aba-Novák alkotások megtekintésével. A séta a Csók István Képtárba vezet, ahol a különlegesen szép kiállítás keretében ismerhetjük meg a művész életművét, akinek a város sokat köszönhet.

Smohay András, az Egyházmegyei Múzeum igazgatója elmondta, hogy Múzeumok Éjszakája egyedülálló és példaértékű kezdeményezés, amely nem jöhetett volna létre a komoly erkölcsi és anyagi támogatások nélkül. Az igazgató megköszönte Spányi Antal megyés püspök erkölcsi és anyagi támogatását, valamint hozzátette, hogy a tíz évvel ezelőtti kezdetekhez képest a város megduplázta a támogatását.

A nap legnagyobb eseménye az Aba-Novák Vilmos életművéből válogató kiállítás megnyitója lesz. Az este folyamán több más kiállítás is nyílik, a tárlatvezetések mellett sok egyéb érdekes, különleges programot kínálnak a szervezők: nosztalgia-játszóház, családfakutatás, cirkuszi előadás, felolvasóest és fényfestés, a Városház téren veteránautó-kiállítás is várja a látogatókat. És persze sok zene: az ír muzsikától a katonazenén át az ortodox kórusművekig sokféle nívós koncertet rendeznek jövő szombaton.


A Múzeumok Éjszakája részletes programjai 2017 június 24-én

- Simon Erika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.