Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2013. Szeptember 19. 15:08, csütörtök | Kék hírek
Forrás: MTI

Rendőri vezetők pere - A Rebisz volt parancsnoka szerint ő nem követett el bűncselekményt

Rendőri vezetők pere - A Rebisz volt parancsnoka szerint ő nem követett el bűncselekményt

Nem tartja magát bűnösnek a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) volt parancsnoka.

Dobozi József - akit a 2006. őszi eseményekkel kapcsolatban rendőri vezetők ellen indított perben elöljárói intézkedés elmulasztásával vádolnak - csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken kijelentette, hogy semmilyen bűncselekményt nem követett el.
A volt parancsnok a tárgyaláson - hasonlóan Gergényi Péter volt budapesti és Bene László volt országos rendőrfőkapitányhoz - csak nyilatkozatot tett, kérdésre nem válaszolt. Ismertette az általa vezetett, mintegy háromezer tagú szervezet 2006-os jogi helyzetét, mint mondta, azért, hogy igazolja, a Rebisz "igénybevételi rendje" rendkívül szerteágazó volt, önálló intézkedésre ő nem volt jogosult.
Az ügyészség szerint Dobozi József rendőr dandártábornok, a Rebisz egykori parancsnoka, harmadrendű vádlott a tévészékház elleni támadáskor "a rendőri erők, technikai eszközök igénybevételére vonatkozó jelentések elkésettsége ügyében" utóbb nem intézkedett felelősségre vonásról, ezért elöljárói intézkedés elmulasztásával vádolják.
Az ügyészség azt is Dobozi József terhére rója, hogy a Rebisznél nem rendeltek el fegyelmi eljárást azokban az ügyekben, amelyekben történt gyanúsítás, ám a nyomozást később megszüntették.
A tárgyaláson felolvasták Dobozi József korábbi vallomásait. Az egyik ügyészségi kihallgatásán bocsánatot kért azoktól, akikkel szemben törvénysértés történt, ugyanakkor kijelentette, hogy nem kér bocsánatot azoktól, akik rendőrökre támadtak.
Ugyancsak korábbi vallomásainak ismertetésekor arról is beszélt, hogy beosztottjai a nagyszámú gumilövedék és könnygáz használatát azzal indokolták, hogy a tömeg támadta őket, hatalmas kőzáport zúdított rájuk és másképp nem tudták őket távol tartani maguktól.
Arról is beszámolt, hogy őt senki sem értesítette a székházostromról, a vízágyú használatáról. Az egész eseménysorról Bencze József akkori pénzügyőr tábornoktól, későbbi országos rendőrfőkapitánytól értesült telefonon. Nyomozati vallomása alapján az ügyeletvezetőt megrótta emiatt, de írásbeli figyelmeztetést nem adott neki.
A felelősségre vonások elmaradásával összefüggésben Dobozi József a nyomozás során azt mondta, hogy az októberi eseményeket követően, miután televíziófelvételek jelentek meg jogsértő rendőri cselekményekről, tényfeltáró bizottság állt fel. A bizottságnak túlnyomórészt nem sikerült megállapítania a jogsértő rendőrök kilétét. Hangsúlyozta, ő a szükséges intézkedéseket megtette, ő maga is tett feljelentést rendőrök által elkövetett jogsértések miatt.
Vallomásában azt is mondta, hogy ő arra utasítást nem adott, hogy azonosító jelvényt ne viseljenek a beosztottjai.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 09:10, szerda | Kék hírek

Több mint 30 tonna kábítószer-alapanyagot semmisített meg a rendőrség

Több mint 30 tonna, mintegy 480 milliárd forintnyi kábítószer-alapanyagot, prekurzort semmisítettek meg az egyik magyarországi hulladékégetőben - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

2024. Május 10. 06:00, péntek | Kék hírek

Állást hirdető munkáltatókat vizsgált a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elektronikus álláskereső platformok hirdetményei nyomán is vizsgálja, hogy a foglalkoztatók betartják-e a dolgozók bejelentésének szabályait - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 09. 09:40, csütörtök | Kék hírek

Lőfegyvereket és hangtompítókat találtak a pénzügyőrök egy albán autóban

Lőfegyvereket és hangtompítókat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy albán rendszámú autóban az M5-ös autópálya hetényi pihenőhelyén.

2024. Május 07. 07:31, kedd | Kék hírek

Kibervédelmi intézet: nagy összegű pénznyereményre hivatkoznak telefonos csalók

Nagy összegű nyeremény ígéretével próbálkoznak telefonos csalók - tudatta a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.