Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 28. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: orientpress

Simicskó: Kábítószermentes Magyarország a cél

Simicskó: Kábítószermentes Magyarország a cél

A Nemzeti Drogellenes Stratégiával sikerült olyan anyagot összeállítani, amely politikai hovatartozástól függetlenül mindenki számára felvállalható - mondta Zacher Gábor toxikológus szerdán Budapesten a dokumentumot értékelve. Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár elmondta, szigorúak fellépnek a terjesztői magatartással szemben és csökkenteni kívánják a tiltott szerek iránti keresletet is. A távlati cél a kábítószermentes Magyarország.

Az új pszichoaktív anyagok széleskörű megjelenésének és az internetes kereskedelem elterjedésének köszönhetően az elmúlt években jelentősen átalakult a kábítószerpiac, és megváltoztak a kábítószer-használati szokások is. Az új kihívások új válaszokat igényelnek, ezért a kábítószer-használat jelentős visszaszorítása érdekében a 2013-2020-as évekre új Nemzeti Stratégia készült.
Zacher Gábor a Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szakma által készített, a politika által támogatott nyolcéves programra reményei szerint a kormány megfelelő forrásokat talál majd.

A szerhasználat megelőzésében és kezelésében elsődleges a családok szerepe, ezért a stratégia kiemelten épít a szülők bevonásának lehetőségére. Cél az, hogy a fiatal ne is próbálja ki a kábítószert. Szavai szerint a szülők azzal segíthetnek, ha mernek értékrendet, példákat mutatni a fiataloknak, és 'nemet mondani' is megtanítják őket - tette hozzá.

Simicskó István azt mondta, a nemzeti stratégia fontos alapelveket, értékeket és feladatokat határoz meg. Középpontba állítja az egészséget, mint alapértéket és megerősíti a szerhasználat nélküli életmodellt. A stratégia ezért a szerhasználat megelőzésére, az egyéni-társadalmi kockázatok és károk jelentős csökkentésére, valamint a bűnmegelőzési és bűnüldözési beavatkozások széles körű alkalmazására helyezi a hangsúlyt, amelyek közül az egyik kiemelten fontos feladat az online kereskedelem blokkolása.

A politikus kiemelte, hogy Stratégia Országgyűlés által történő elfogadását követően három hónapon belül szakpolitikai program készül, amely pontosan meghatározza majd a rövid távú konkrét feladatokat. Szavai szerint 'nem csak kezelni' akarják a problémát, hanem eredményeket is fel kívánnak mutatni, mind a kereslet-, mind a kínálatcsökkentés területén.

Hangsúlyozta, a cél az, hogy 2020-ra 'keményen visszaszorítsák' a drogok terjesztését és fogyasztását. „Távlati cél a kábítószermentes Magyarország. Tudatában vagyunk annak, hogy a világban és a Magyarországon belül tapasztalható tendenciák alapján ennek kitűzése irreálisnak tűnhet, mégsem mondhatunk le arról a törekvésről, hogy a következő generációk életéből eltűnjenek a kábítószerek” – tette hozzá az államtitkár.

Megemlítette, hogy a stratégia kidolgozásakor figyelembe vették az Európai Unió Drogstratégiáját és áttekintették az Egyesült Királyságban 2010-2011-ben elfogadott stratégiai célkitűzéseket is.

Simicskó István elmondta, továbbra is számítanak azoknak a szakembereknek, civil szervezeteknek, egyházaknak a munkájára, akik, amelyek eddig is sokat tettek a kábítószerek visszaszorítása ellen.

A stratégiai cél elérését a Nemzeti Drogellenes Stratégia széles körű prevenciós tevékenységgel, a kábítószerfüggők ellátása és kezelése terén a felépülés-központú szemléletmód megerősítésével, a kínálatcsökkentés területén bűnmegelőzési és bűnüldözési beavatkozások hatékonyabb alkalmazásával, valamint a terjesztői magatartások elleni szigorú fellépéssel kívánja megvalósítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során