Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2023. Június 08. 09:10, csütörtök | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Sokkal több az autó, mint a hely - lakossági fórum a belvárosban

Sokkal több az autó, mint a hely - lakossági fórum a belvárosban

Lakossági fórumot tartottak szerdán este a Városházán a belvárosi parkolásról és a hatósági ellenőrzésekről.

A parkolási rendelet belvárost érintő változásai is szó volt és elhangzott, hogy a történelmi belváros területén az év első öt hónapjában 1114 esetben intézkedtek a közterület felügyelők engedély nélküli behajtás miatt, tavaly a teljes évben 976 esetben kellett intézkedni. A fórumon szó volt a belvárosi vendéglátóhelyekről is.

A Belváros önkormányzati képviselője Szabó Bakos Györgyné elmondta, hogy a tavalyi parkolási rendelet módosításakor beszéltek a lakókkal arról, hogy egy év múlva, a tapasztalatok birtokában újra átbeszélik a történelmi belvárost érintő közlekedési rendet.

A lakossági parkolóbérletek száma jelentősen meghaladja a parkolóhelyek számát, ezért 2023. július 1-től a Belváros környékén is elfogadják majd a történelmi belvárosba szóló lakossági parkolóbérleteket az alábbiak szerint:

A Bástya, Basa, Rózsa és Lakatos utcákba érvényes bérleteket elfogadják a Watthay utcában, a Szekfű Gyula utcai Evangélikus templom melletti parkolóban és a Várkörút 2. szám mögötti parkolóhelyeken. A Fő utca 13. és Marosi Arnold utcába kiadott bérletek a Szekfű Gyula utcai Evangélikus templom melletti parkolóban és a Várkörút 2. szám mögötti parkolóhelyeken és a Zichy ligetben is érvényesek lesznek. A Kossuth, Táncsics, Megyeház és Arany János utcába kiadott bérleteket pedig a Petőfi utcában, a Szent István téren és a Rákóczi utcában is elfogadják. Az Ady E., Jókai és Oskola utcákba kiadott lakossági bérletek pedig a Mátyás király körúton is használhatók lesznek.

Szabó Bakos Györgyné belvárosi önkormányzati képviselő mellett Cser-Palkovics András polgármester, Bozai István városgondnok, Nagypál Róbert a közterület-felügyelet vezetője, Werger Éva a Polgármesteri Hivatal Igazgatási irodájának vezetője és Horváth Zoltán Székesfehérvár rendőrkapitánya is részt vett a fórumon.

Nagy Zsolt a Polgármesteri Hivatal Közlekedési Irodájának vezetője arról is beszélt a fórumon, hogy tavaly nyár óta talán nagyobb lett a rend, ami annak is köszönhető, hogy csak a lakosok kaphatnak bérletet a történelmi belvárosba. Megjegyezte, hogy az önkormányzati autók sem hajthatnak be a történelmi belvárosba.

Nagypál Róbert a közterület felügyelet vezetője arról tájékoztatta a lakókat, hogy csak az idei év első öt hónapjában 1114 esetben bírságoltak engedély nélkül behajtást. Tavaly a teljes évben 976 volt ez a szám.

Az év első öt hónapjában 33 millió forintnyi bírságot szabtak ki csak ebben az évben a szabálytalanul behajtó és parkoló autókra. Mérlegelésre nincs lehetősége a közterület-felügyelőnek, a büntetés alsó határa 30.000 Forint. Mint mondta dolgozik egy külön közterület-felügyelő páros, akik csak a belvárost járják. Elhangzott, hogy szükség van az állandó belvárosi jelenlétre és még éjszaka is tartanak szúrópróba szerinti ellenőrzéseket.

Werger Éva a Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Környezetvédelmi Irodájának vezetője a vendéglátóhelyek ellenőrzéséről tájékoztatta a hallgatóságot. Elmondta, hogy február elején ellenőrizték azt, hogy melyek azok a vendéglátóhelyek, akik engedély nélkül használják a közterületet: 17 felszólítást küldtek a vendéglátóhelyek üzemeltetőinek, majd 13 esetben szabtak ki bírságot, azért mert nem foglalkoztak a szankcióval nem járó előzetes figyelmeztetéssel. Kiemelte, hogy a közterületen a hulladékkezelés szabályainak betartását is ellenőrizték és sajnos volt olyan üzlet, ahol figyelmeztettek azért, hogy a közterületet tartsa tisztán az üzemeltető. „Remélhetőleg a lakók is tapasztalják, hogy a belvárosi vendéglátóhelyeken megfelelő a hulladéktárolás módja.”

Elkezdődtek a belvárosi teraszok éjszakai ellenőrzései

Hétköznap este 22 óráig, pénteken és szombaton 24 óráig lehetnek nyitva a teraszok Székesfehérvár belvárosában. Idén összesen hat esetben volt szóbeli figyelmeztetés a teraszok nyitvatartása miatt. Ellenőrizték a vendéglátóhelyeken a zeneszolgáltatás szabályainak betartását is: összesen három egységet figyelmeztettek azért, hogy tartsák be az ezzel kapcsolatos szabályokat. Amennyiben szükséges ezeket az ellenőrzéseket előre nem bejelentett időpontokban a nyáron is végzik majd és a meglévő közterület-használati engedélyek esetében a túlpakolást is ellenőrzik.

Egy Orszázászló téri lakó kérdezte, hogy a Corvin és a Varkocs nevű egységek ellenőrzését mikor végzik, mert szerinte a tizenévesek gyakorlatilag a térre hordják ki az italt. „Tényleg sajnálom azokat a fiatalokat, hogy nem tudnak máshova menni és ott isznak, gyorsan lerészegednek és fetrengenek a Virágórában.” - mondta.

A válaszban elhangzott, hogy este tízkor kezdődnek és általában fél egyig tartanak az ellenőrzések a problémás vendéglátóhelyek környékén. „Mindig mindenhol sajnos nem tudunk ott lenni. Az Országzászló téren korábban volt, hogy nyolcvan fiatalt számoltunk, mostanában sokkal kevesebben vannak. Őrt állni sajnos nem tud a hatóság. A hangos zene miatt pedig a birtokvédelmi eljárás indítása lehet megoldás. A vendéglátóhellyel kapcsolatban nem volt bejelentés, a téren tartózkodó fiatalokkal kapcsolatban azonban igen. Hasonló a helyzet a Varkocs szobornál is, de idén minden alkalommal húsznál kevesebb fiatal volt a vendéglátóhelyek előtti közterületen.”

„Éjjel háromig ordítoznak a Varkocs szobornál, hajnalig világít az egység erős lámpája és takarítson fel a vendéglátóegység minden zárás után, ne a köz takarítson a vendégei után!” - mondta egy Fő utcai lakó.

Székesfehérvár rendőrkapitánya kiemelte, hogy egy bejelentés esetén a rendőrök oda fognak érni minden esetben. Mint mondta a 112-es telefonszámon a bejelentés után a központ a helyszínre irányítja azonnal a szabad járőrt.

A belvárosi parkolásról

„Azt a pillanatot nagyon várom, hogy a Palotai úton végre megépülhessen a parkolóház a maga 350 parkolóhelyével és a murvás helyén megépüljön a Pláza bővítéssel együtt a mintegy ezer parkolóhely és akkor lehet majd átgondolni, mit is kezdhetnénk a belvárosi parkolással.” - mondta Cser-Palkovics András polgármester.

A készétel szállító engedély nélkül behajthat a Belvárosba, de csak addig állhat meg, amíg átadja az ételt. A parkolást ellenőrzik a parkolóőrök és bírságolnak is.

„A belvárosi 900 forintos parkolási díjból eddig mintegy 10 millió forintos bevétel származott, míg a pótdíjakból, büntetésekből több mint 20 millió forint. A város többi részén hétszer annyi a jegybevétel, mint a büntetés.” - tájékoztatott Bozai István városgondnok. Felhívta a figyelmet arra, hogy éjszaka is dolgoznak a belvárosban a parkolóellenőrök. Arról is tájékoztatott, hogy jelenleg mintegy ötszáz parkolóbérletet adtak ki a Belvárosba, kizárólag a lakóknak, ugyanis más pénzért sem vásárolhat parkolóbérletet ide.

Az nem megoldás, hogy mindenki az ablaka alá parkoljon – mondta egy József Attila utcai közös képviselő.

Rendetlen és ronda volt a Táncsics utcában a korábbi parkolási „rend”, a mostani sokkal rendezettebb.

Az Országos Településrendezési és Építési Követelmények jogszabály kimondja, hogy földszinti nyílászáró 5 méteres körzetében nem lehet parkolót kialakítani – hívta fel a figyelmet Nagy Zsolt. Elhangzott, hogy ezt mereven betartva nagyon gyorsan autómentesíthető lenne a történelmi Belváros.

"Nyolc éve fel van túrva a Géza tér. Meddig tart még az ásatás?"

Idén a burkolattal együtt elkészül a Géza tér felújítása. Lesznek utcabútorok és zöld szigetek, fák is a megújuló téren – mondta Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András. Emlékeztetett, hogy 2018-ban kezdődött az átépítés az Arany János utca és a Szent II. János pápa tér felújításával együtt, de közben a Bazilika teljes rekonstrukciója is megtörtént, most pedig az ásatás után áttervezték a teret, hogy zöldebb legyen. Ehhez viszont még egy gázvezetéket át kell helyezni, hogy fasort lehessen majd ültetni a téren.

Fő utca, inda

A Fő utca felújításának lejárt a fenntartási időszaka és most már hozzá lehet nyúlni az indához. Két megoldást vizsgálnak. Mint Fehérvár polgármestere elmondta, a Városháza kivilágítását végző cégnek van ugyan jó ötlete és megoldása, de a bizalom elfogyott az inda lehetséges hibátlan működésével kapcsolatban. „Megrendelt a város egy olyan tervezést a Székesfehérvári Várofjelesztési Kft-től, hogy díszkővel burkolnák ki az inda helyét. Amikor erről bármilyen látványterv elkészül, akkor természetesen ezt nyilvánosságra hozzuk és egy kisebb próbaszakaszon ezt be is mutatnánk.”

Önkormányzati támogatás a belvárosi épületek homlokzatfelújításához

Idén erre sajnos nincs önkormányzati forrás, de ha várhatóan jövőre újra lesz, akkor utólag is hozzájárul a város a műemléki belvárosi homlokzatok felújításához.

szekesfehervar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.

2024. Március 29. 09:12, péntek | Helyi

Nagypénteken Krisztus kereszthalálára emlékezik a keresztény világ

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek világszerte.

2024. Március 29. 09:04, péntek | Helyi

Online 280, papír alapon 340 forint április 1-től a nyugdíjas buszbérlet Fehérváron

Április elsejétől nagymértékben csökken a székesfehérvári helyi nyugdíjas bérlet ára.

2024. Március 21. 09:19, csütörtök | Helyi

Kevesebb halálos közúti baleset történt Fejér Vármegye útjain

Ülésezett a Fejér Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság, a március 20-ai évértékelőn vármegyei közlekedési szakemberek és együttműködő civilek vettek részt.