Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Július 21. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Súlyos harcok Gázában, sok palesztin halott

Súlyos harcok Gázában, sok palesztin halott

Legkevesebb negyven palesztin vesztette életét az izraeli erők Gáza város északkeleti része ellen indított támadásában az izraeli sajtóértesülések szerint. A Hamász három órás humanitárius tűzszünetet kért a sebesültek összegyűjtéséhez a vöröskereszt közvetítésével, Jeruzsálem két órás időtartamra elfogadta a kérést, de fél óra múlva mégis folytatódtak a harcok.

Gáza város Szadzsahíja negyedében legkevesebb negyven palesztin meghalt és négyszáz megsebesült a hajnal óta tartó harcokban. Ezrek menekülnek a veszélyeztetett térségből, sűrű tömör füst emelkedik a házak fölé, amelyről nem világos, hogy az izraeli tüzérségi tűz, vagy a Hamász ott tárolt és felrobbant arzenálja okozza-e. A negyed lakóit a hadsereg előzetesen távozásra szólította fel, azonban a palesztinok nagy része otthonában maradt, sokaknak ugyanis nem volt hová elmenekülni és a Hamász is maradásra kérte a lakosokat.

Mahmúd Abbász palesztin elnök mészárlásnak nevezte az izraeli hadsereg Szadzsahíja negyedben folytatott, újabb civilek halálát okozó katonai műveletét. A Hamász izraeli települések elleni rakétatámadásainak megállítására indított, Erős szikla hadművelet tizenkét napja alatt a gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint eddig a legkevesebb háromszázhetven palesztin vesztette életét, akiknek többsége civil volt.

A szárazföldi hadműveletek csütörtök esti megindítása, és különösen a vasárnap hajnalban Szadzsahíja negyedben folytatott harcok nyomán nőtt az izraeli hadsereg sebesültjeinek a száma. A rádió jelentése szerint több mint ötven sebesült katonát ápolnak különböző izraeli kórházakban, akik közül hétnek súlyos az állapota. A harcokban eddig öt izraeli katona és két civil vesztette életét.

Peter Lerner katonai szóvivő szerint az övezet északi részében zajló harcokban a „Hamász megpróbálja megvédeni infrastruktúráját és az összetűzések nagy része az alagutak környékén folyik.” A szárazföldi hadművelet egyik kifejezett célja, hogy elpusztítsa a Hamász palesztin szélsőséges szervezet föld alatti alagúthálózatát, számos járat ugyanis Izraelbe vezet.

Az izraeli hatóságok elhatározták, hogy vasárnap este humanitárius tábori kórházat létesítenek a Gázai övezet északi sarkában az erezi átkelőnél, amely védve lesz a gázai rakétáktól és ahol az izraeli szakemberek a gázai civilek ápolását vállalják. A tábori kórházban műtőket és kórtermeket, valamint szülőszobákat is berendeznek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).