Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Június 09. 13:42, péntek | Helyi
Forrás: msn.com

Súlyos következményei lehetnek, ha túl sok B-vitamint szed

Súlyos következményei lehetnek, ha túl sok B-vitamint szed

Az egészséges életmódot folytatók körében napi rutinnak számít, hogy a reggeleket vitaminkoktélokkal kezdik.

Ahhoz azonban, hogy a készítményekkel elérjük a kívánt hatást, oda kell figyelnünk arra, hogy az ajánlott napi mennyiséget ne lépjük túl. Ha hosszútávon mégis úgy döntünk, hogy saját megfontolásból – orvossal való konzultálás nélkül – megemeljük a napi adagot, egyes vitaminok esetében komoly egészségügyi kockázatokkal szembesülhetünk.

Ilyen étrendkiegészítő például a vízben oldódó B3-vitamin, amely főleg a szöveti, úgynevezett oxido-redukatív folyamatokban vesz részt. Szükséges továbbá a szénhidrát-, a fehérje-, illetve a zsíranyagcseréhez, valamint hasznos lehet a szív egészségének megőrzése szempontjából és a magas koleszterinszint ellen. A B3-vitamin, más néven niacin megtalálható a húsokban, a vesében, a májban, az élesztőben, a halban, a tojásban, a barna kenyérben, valamint a szárazhüvelyesekben.

Egy átlagos felnőtt számára a napi ajánlott mennyiség 15-18 mg, ennél nagyobb dózis hosszútávon való fogyasztása már mérgező lehet az emberi szervezet számára.

Egy tanulmány során szakemberek egy 61 éves férfit vizsgáltak, aki hirtelen látásvesztésre panaszkodott. Az első szemvizsgálat során megállapították, hogy gyakorlatilag vak volt. A beteg elmondta az orvosoknak a kórtörténetét, valamint tájékoztatta őket a magas koleszterinszintjéről is.

Később elárulta, hogy utóbbi kezelésére önkényesen nagy mennyiségű niacint szedett, pontosabban 3-6 grammot naponta több hónapon keresztül.

Mint kiderült, a retinája a túl sok vitamintól erősen károsodott, ám amint abbahagyta a B-vitamin szedését, a látása helyreállt. A tanulmányból kiderült továbbá az is, hogy a nagy dózisú niacin fejfájást, szédülést, magas vércukorszintet, alacsony vérnyomást, hányingert és gyomorfájdalmat is okozhat, valamint hosszútávon izomkárosodáshoz, gyomorfekélyhez és májkárosodáshoz vezethet.

msn.com

Címkék: B3 vitamin, egészség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.