Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Május 07. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Számtalan betegség okozhat magas vérnyomást

Számtalan betegség okozhat magas vérnyomást

A magas vérnyomás az esetek többségében önállóan áll fenn, ám van, hogy valamilyen betegséghez kapcsolódik.

Ennek kivizsgálása nagyon fontos, mert a tartósan magas vérnyomás olyan súlyos szövődményeket okozhat, mint a stroke vagy a szívinfarktus - figyelmeztet Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája.

Elsődleges és másodlagos magas vérnyomás

A néma gyilkosnak is nevezett magas vérnyomás legtöbbször önállóan áll fenn (elsődleges magas vérnyomás), viszont nem ritka, amikor egy szerv károsodása, betegsége váltja ki az érték kiugrását (másodlagos magas vérnyomás).

Akárcsak az elsődleges magas vérnyomásnál, az esetek többségében a másodlagosnál sem hívják fel kellemetlen tünetek a figyelmet a vérnyomás kiugrására. A magas vérnyomás fennálltára legtöbbször rutin vérnyomásmérésnél derül fény. Azt, hogy ilyenkor elsődleges vagy másodlagos hipertóniával állunk-e szemben, pusztán a vérnyomás mérése alapján nem lehet megállapítani.

Léteznek azonban olyan jelek, melyekből mögöttes betegségek jelenlétét lehet sejteni:
- nem hatásosak a magas vérnyomást csökkentő gyógyszerek
- különösen magas a vérnyomás (160/100 Hgmm feletti)
- hirtelen alakul ki a magas vérnyomás, méghozzá 30 éves kor előtt vagy 55 éves kor után
- nincs a családban magas vérnyomás betegség
- a magas vérnyomásos beteg nem túlsúlyos

Másodlagos magas vérnyomást okozó betegségek

A másodlagos magas vérnyomást olyan betegségek okozzák, melyek a vese, az artériák, a szív illetve az endokrin rendszer működését károsítják. Kutatások szerint a másodlagos magas vérnyomás az esetek 10 százalékában fordul elő, a maradéknál a magas vérnyomás önállóan áll fenn – mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája.

A másodlagos magas vérnyomás hátterében leggyakrabban a veseartéria szűkülete (renovaszkuláris hipertónia) áll. A szűkületért többségében a magas koleszterinszint felelős, aminek következtében az ereket szűkítő úgynevezett plakkok alakulnak ki. Ennek hatására a vesékben kevesebb vér áramlik, amit a szervezet vérnyomás-csökkenésként érzékel, és vérnyomást emelő mechanizmusokat aktivál.

További betegségek, melyek magas vérnyomást okoznak:
- a mellékvese betegsége (pl. tumor)
- bizonyos gyógyszerek (pl. fogamzásgátlók, étvágycsökkentők, nem szteroidos fájdalomcsillapítók, antidepresszánsok)
- hormonzavarok (pl. pajzsmirigyzavar, Cushing-kór)
- cukorbetegség
- alkoholizmus
- aorta szűkülete
- alvási apnoe

Fontos a megfelelő kivizsgálás

Akár elsődleges, akár másodlagos magas vérnyomás áll fenn, fontos a kiugró értékek normalizálása, hiszen a tartósan magas vérnyomás súlyos szövődményeket okozhat, mint stroke, szívinfarktus. Másodlagos magas vérnyomás esetében a kezelendő okok kiderítéséhez vérvétel, vizeletvizsgálat, hasi ultrahang, MRI illetve mellkasröntgen vihet közelebb.

Az alapbetegség kezelése mellett az esetek többségében a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása is szükséges. Az eredményes és sikeres terápia érdekében másodlagos magas vérnyomás esetén kiemelten fontos az alapbetegség és a vérnyomás csökkentésével foglalkozó szakorvos szoros együttműködése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.