Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Június 19. 16:17, hétfő | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Székesfehérvári delegáció járt a Pozsonyi Koronázási Napokon

Székesfehérvári delegáció járt a Pozsonyi Koronázási Napokon

A Pozsonyi Koronázási Napok június 10. és 17. között születésének 300. évfordulója alkalmából Mária Teréziának állított emléket.

Az egy héten át tartó rendezvény keretében egyebek mellett történelmi városnéző séták, kiállítások, koncertek, valamint hagyományőrző bemutatók szórakoztatták a népes közönséget. A főváros rendezvényén Mária Terézia “újrakoronázását” játszották el június 17-én, szombaton este.

A jeles alkalomhoz kapcsolódóan számos rendezvény és kiállítás zajlik egész évben, elsősorban Pozsonyban és Bécsben. Mária Terézia édesapja, III. Károly halála után került a trónra, s 1741. június 25-én koronázták meg. A szlovák főváros által szervezett egyhetes programsorozat élménydús kulturális és közösségi rendezvényeket biztosított minden érdeklődő számára.

Az idei Pozsonyi Koronázási Napok záró rendezvényére Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata is meghívást kapott a szlovák testvérvárosból. A székesfehérvári delegáció – Róth Péter alpolgármester vezetésével – szombaton délelőtt érkezett meg a második legtöbb magyar királyt koronázó városba, ahol a városnézés során többek között a Szlovák Nemzeti Színházat, a Grassalkovich-palotát, a Prímási palotát, a pozsonyi várat is felkereste.

Ezt követően a pozsonyi hagyományőrzők – az aranykorona jelekkel kirakott úton – haladtak végig a városon, majd Mária Terézia újrakoronázását játszották el a Duna ligetfalui oldalán lévő Tyrs rakparton. A Pozsonyi Koronázási Napokra a székesfehérvári Tourinform Irodát is meghívták. Ennek keretében remek lehetőség nyílott arra, hogy az augusztus 11. és 20. között megrendezésre kerülő Székesfehérvári Királyi Napok kínálatát bemutathassák Szlovákia fővárosában.

A Pozsonyi Koronázási Napok szombati zárónapján Iveta Plšeková pozsonyi és Róth Péter székesfehérvári alpolgármester egyetértettek abban, hogy az ünnepi programsorozatoknak köszönhetően Pozsony és Székesfehérvár még szorosabb baráti kapcsolatot tarthat fent a jövőben. Pozsony alpolgármestere többször is kiemelte, hogy a Székesfehérvári Királyi Napok nagy inspirációt jelentettek számukra a Pozsonyi Koronázási Napok szervezőmunkájában.

Róth Péter alpolgármester hangsúlyozta: büszkeséggel tölti el a nemzet történelmi fővárosát, hogy a pozsonyi testvérváros számos programelemet tudott átvenni a székesfehérvári rendezésből. Az egyeztetés során Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Róth Péter az augusztusi Székesfehérvári Királyi Napokra invitálta Pozsonyt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.