Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2024. Január 09. 12:30, kedd | Sport
Forrás: szekesfehervar.hu

Szoboszlai Dominik lett az év sportolója 2023-ban

Szoboszlai Dominik lett az év sportolója 2023-ban

A férfiaknál a székesfehérvári születésű Szoboszlai Dominikot, a Liverpool labdarúgóját,

a magyar válogatott csapatkapitányát választotta meg a 2023-as év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége.

A 66. alkalommal rendezett voksolás győzteseit az M4 Sport-Az Év sportolója gálán, a Magyar Állami Operaházban hirdették ki hétfő este. A gálát az M4 Sport élőben közvetítette. A sorrendek a 2019-es 439-es csúcsot felülmúlva, rekordot jelentő 471 szavazat alapján alakultak ki. A szövetség elnöksége öt kategóriában tízes jelöltlistákat állított össze, a szavazás december 18-án kezdődött.

Novák Katalin köztársasági elnök rövid beszédében gratulált a díjazottaknak és a jelölteknek. „Büszkeség volt végignézni, hogy milyen minőségi sportpillanatok voltak a 2023-as évben, és abban bízom, hogy a mai este mindenkit inspirálni fog arra is, hogy 2024 legyen a mozgás éve is” – mondta az államfő.

A székesfehérvári Szoboszlai Dominik a 2023-as év sportolója

Szoboszlai Dominik igazolt labdarúgóként 2007-ben, 7 évesen kezdett futballozni a Főnix Gold FC utánpótlásműhelyében, amelyet édesapja alapított a szintén válogatott Bolla Bendegúz édesapjával együtt. A Főnix már a kezdetektől más irányt képviselt az utánpótlás nevelésben, mint a többi klub.

A gyerekek a székesfehérvári utánpótlásműhelyben folyamatosan kispályán edzenek palánkkal, ami jelentősen felgyorsítja a játékot, gyors reagálást követel és emellett a technikai tudásra helyezik a hangsúlyt a taktikával szemben, amelyet filozófiájuk szerint később, érettebb fejjel érdemes alaposabban elsajátítani. Dominik a Főnix csapatával is elért már nemzetközi sikereket, 2011-ben és 2013-ban is megnyerték Közép-Európa egyik legnagyobb tornáját, a Cordial Kupát. Az U15-ös korosztályig maradt a Főnixben, utána pedig már kijárt Salzburgba edzeni hét közben, hétvégén pedig az MTK-ban vívta a bajnoki meccseket hol az U16-os, hol pedig az U17-es korosztályban.

Az EU-s szabályok szerint egy játékos a betöltött 16. életéve után írhat alá egy külföldi klubhoz. A „Kicsi” becenévre hallgató játékos 2016 júliusában kötött hároméves szerződést a Salzburggal, de csak 2017 januárjában lett hivatalosan a klub játékosa és került Európa egyik legjobb utánpótlás-műhelyébe, a Red Bull Akadémiára. Már 15 éves korában számos ajánlata érkezett, Ausztriából a Sturm Graz, Angliából a West Ham, Olaszországból az Atalanta akarta leigazolni, de édesapja a Salzburg mellett tette le a voksát, ami később jó döntésnek bizonyult és egészen a futballvilág csúcsáig, a Premier League-be repítette.

szekesfehervar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:22, hétfő | Sport

Ultrabalaton - Rekordok várhatók a 211 km-es versenyen

Több mint huszonötezren vesznek részt Magyarország legnépesebb tömegsport rendezvényén, a 18. alkalommal sorra kerülő NN Ultrabalatonon, amelyet csütörtöktől vasárnapig rendeznek meg balatonfüredi versenyközponttal.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.