Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2017. Szeptember 08. 06:46, péntek | Helyi
Forrás: sg.hu

Tíz év alatt hatszorosára nőtt a hazai internet sávszélessége

Tíz év alatt hatszorosára nőtt a hazai internet sávszélessége

Tévhit, hogy a robbanásszerű fejlődés mögött csak az optikai kábeles hálózatok bővülése áll, valójában több technológia együttes elterjedése vezetett idáig.

Tíz évvel ezelőtt a magyarországi internetkapcsolatok átlagos sebessége 2-3 Mbps környékén alakult, ma viszont már 14,8 Mbps. A közel 600 százalékos növekedés nem példa nélküli, de kifejezetten jó eredménynek tekinthető. Ennek következtében ma Magyarországon 94% a szélessávú (vagyis 4 Mbps-t meghaladó) netkapcsolatok aránya, ami európai szinten is kifejezetten jónak mondható. Különösen ha figyelembe vesszük, hogy 2007-ben ez a szám a 0,1%-ot is alig érte el.

A szélessávot a közvélemény alapvetően az elmúlt években rohamosan gyarapodó optikai kábeles hálózatokkal azonosítja, amelyek valóban impozáns, Gbps nagyságrendű le- és feltöltési sebességet tesznek lehetővé. A terjedés valódi motorját azonban a telefonhálózaton keresztül elérhető, akár 100 Mbps sebességre is képes DSL technológiák és az akár négyszer gyorsabb kábelnetes hozzáférések jelentették.

"Az optikai hálózatok a jelenleg elérhető legjobb minőségű netkapcsolatot jelentik, a kiépítésük viszont drága és nehézkes, a szolgáltatóknak csak olyan helyeken éri meg, ahol a jelentős számú potenciális előfizető képes kihasználni az infrastruktúrát” – közölte Lengvárszky Szabolcs telekommunikációs szakértő, a Vannet ügyvezetője.

Vannak azonban olyan megoldások is, amelyekkel kábelfektetés nélkül is elérhető a szélessávú net. A mobilnet mellett ilyen a műholdas internet is, amely elsősorban olyan területeken népszerű, ahol az egyéb szolgáltatások az infrastruktúra hiányosságai miatt nem érhetőek el.

Klasszikus tévhit a műholdas internettel kapcsolatban, hogy lassú és megbízhatatlan. Pedig a szélessávú hozzáférés ennél a technológiánál is alap, sőt műholdon keresztül a 30 Mbps-os, hivatalosan szupergyorsnak nevezett internet is elérhető. Így a következő években ez is hozzájárul majd az átlagos sávszélesség borítékolható további növekedéséhez.” – mondta el Lengvárszky.

A műholdas és egyéb vezeték nélküli technológiák jelentősége abban van, hogy ott is elérhetővé vált a szélessáv, ahol egyéb módon nem lenne gazdaságos a kiépítése. A földi infrastruktúrát nem igénylő megoldásokkal ténylegesen 100%-os lett az ország internetes lefedettsége.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 08:07, csütörtök | Helyi

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház fejlesztése

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház fejlesztése: az elektromos,

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.