Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 14. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tízből kilenc sofőr nem csak a vezetésre figyel

Tízből kilenc sofőr nem csak a vezetésre figyel

Az autósok egyharmada telefonál vezetés közben, több mint 15 szzalékuk dohányzik, 9 százalékuk üzenetet ír, és minden 50. sofőr olvas a volánnál – derült ki a Generali Csoport közép-kelet-európai kutatásából. Magyarországon csak a megkérdezettek 6,8 százaléka koncentrál teljes mértékben a vezetésre, a legtöbben zenét is hallgatnak vagy beszélgetnek is út közben.

Bár ezen tevékenységeket az autóvezetők nem ítélik veszélyesnek, a hazai statisztikák szerint a személyi sérüléses autóbalesetek 91 százalékát a figyelmetlen sofőrök okozzák, amelyek a szakemberek szerint akár 1 másodperc alatt is bekövetkezhetnek.

Közép-kelet-európai autósokat kérdezett a Generali Csoport arról, hogy milyen tevékenységeket végeznek az autóban vezetés közben és mennyire ítélik veszélyesnek ezeket. A felmérésből kiderült, hogy a leggyakoribb melléktevékenységek a zenehallgatás és a beszélgetés, míg minden második autós fél szemét a navigációs rendszeren tartja, és ugyanennyien esznek a volánnál. Annak ellenére teszik ezt, hogy a GPS-használatot a megkérdezettek fele, míg az étkezést háromnegyedük veszélyesnek tartja, mert elvonja a figyelmet a vezetésről. Ugyanakkor a biztonságot leginkább veszélyeztetőnek ítélt tevékenységeket is – így az olvasást, SMS-ezést, internetezést, vagy a gyerekekkel történő beszélgetést – a sofőrök jelentős hányada folytatja.

A hazai autósok saját bevallásuk szerint óvatosabbak a közép-európai átlagnál: csak feleannyian isznak és egyharmaddal kevesebben esznek a kocsiban, de kihangosító nélkül is lényegesen kevesebben telefonálnak, és szerencsére SMS-ezésre is jóval ritkábban kerül sor vezetés közben. Azonban több hazai autós figyelmét vonja el a gyerek, mint a régiós átlag.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly 15 174 személyi sérüléses baleset történt Magyarországon, melyek döntő többségét a járművezető okozta. Ennek hátterében persze állhat rutintalanság vagy agresszív vezetési stílus is, vezetéstechnikai szakemberek szerint azonban a legtöbb esetben puszta figyelmetlenségről van szó, amit többnyire az útközben folytatott egyéb tevékenységek váltanak ki. „Az autóvezetés nagy odafigyelést és koncentrációt igénylő feladat, ezt azonban egy bizonyos rutin megszerzése után hajlamosak lebecsülni az autóvezetők. Elegendő csak egy másodpercre oda nem figyelni, ez 50 km/óra sebességnél 14 vakon megtett métert jelent, ami egy kamionszerelvény, vagy akár három gyalogosátkelő hossza” – mondta el Albert Péter, a drivingcamp Hungary vezető vezetéstechnikai trénere.

A figyelmüket elvonó tevékenységekkel ilyenkor a sofőrök saját és más autósok épségét is veszélyeztetik, sőt súlyos balesetek is előfordulhatnak. Elég csak például egyetlen pillantást vetni a rádió kijelzőjére vagy éppen csatornát váltani, egy erdő melletti úton ennyi idő alatt akár az autó elé is ugorhat egy vaddisznó vagy egy szarvas, és az ütközés máris elkerülhetetlen. A közutakon átkelő vadállatok miatt – különösen ősszel – gyakran történnek súlyos balesetek.

A Generali egy év alatt 63 olyan esetet regisztrált, ahol vadállattal való ütközés okozott kárt az autóban, ami 3 és fél millió forintos kifizetést jelentett a társaságnál. A Generali kutatásából pedig kiderült, hogy valós problémáról van szó: annak ellenére, hogy a felmérésben részt vevők mindössze körülbelül egyötöde jelezte, hogy találkozott már vadállat okozta kárral, 80 százalékuk mégis úgy érezte, hogy tart ettől a veszélytől.

„Mindennapos dolog, hogy az emberek vezetés közben lebecsülik a veszélyt. Pedig a statisztikákból látszik, hogy a személyi sérüléses balesetek döntő hányadát ilyen helyzetek okozzák, de ennél jóval több a pusztán anyagi kárral járó kisebb-nagyobb baleset, mint például a vadállatokkal való ütközés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk