Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Augusztus 13. 12:26, kedd | Belföld

Több szabálytalanságot talált az ÁSZ a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnál

Több szabálytalanságot talált az ÁSZ a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnál

Több szabálytalanságot talált az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnál (SZGYF) a vizsgált 2015-2017-es időszakban.

A számvevőszék kedden, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, az ellenőrzéskor az SZGYF-re vonatkozó irányító szervi feladatellátást, belső kontrollrendszerének kialakítását és működtetését, pénzügyi és vagyongazdálkodását, valamint az integritás kontrollok kiépítettségét vizsgálták.
Megállapították, hogy nem volt szabályszerű a főigazgatóság kontrollrendszerének kialakítása és működtetése, valamint pénzügyi és vagyongazdálkodása, ezért az nem biztosította az átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást, a felelős gazdálkodást és a vagyon értékének megőrzését.
A kontrollkörnyezet kialakítása a belső szabályozottság hiányosságai miatt, a kontrolltevékenységek gyakorlása pedig a kötelezettségvállalás és a teljesítésigazolás elmaradása miatt volt szabálytalan. Nem működött integrált kockázatkezelési rendszer, és a főigazgató nem gondoskodott a belső ellenőrzés szabályszerű működtetéséről sem - fejtették ki.
A vizsgálatból kiderült az is, hogy a kiadások teljesítéséhez és a vagyonváltozásokhoz kapcsolódó gazdasági események elszámolása a számviteli törvény előírásai ellenére bizonylat nélkül történt, valamint nem állítottak ki szabályszerűen bizonylatot a számviteli nyilvántartásokba történő bejegyzésről.
A vagyongazdálkodás azért volt szabálytalan, mert a főigazgatóság a mérlegtételek alátámasztásához nem állított össze leltárt. Emiatt a 2015-2017. évi számviteli beszámolók nem mutattak megbízható és valós képet a gazdálkodásáról - írták. Hozzátették, a vizsgált időszakban az SZGYF-re vonatkozó irányító szervi feladatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) látta el, 2015-2016-ban azonban hiányosságok mutatkoztak a munkáltatói jogkörgyakorlás területén.
Az ÁSZ az Emmi vezetőjének egy, az SZGYF főigazgatójának 17 javaslatot fogalmazott meg, amelyekre az érintetteknek harminc napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: