Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Augusztus 19. 07:32, péntek | Külföld
Forrás: mti

Török puccskísérlet - Elkobozták majdnem kétszáz üzletember vagyonát

Török puccskísérlet - Elkobozták majdnem kétszáz üzletember vagyonát

Elfogató parancsot adott ki az isztambuli főügyész csütörtökön Törökországban 187 üzletember ellen, valamint a hatóságok elkobozták az érintettek teljes vagyonát a július 15-i katonai puccskísérlet nyomozása után

- jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török hitszónokot és az általa kiépített "párhuzamos államot" teszi felelőssé az erőszakos hatalomátvételi kísérletért. A körözöttek a gyanú szerint terrorszervezet tagjai, amelynek pénzügyileg is támogatást nyújtottak.

Az érintettek között van Rizanur Meral, a Török Üzletemberek és Iparosok Szövetségének (TÜSKON), valamint Ömer Faruk Kavurmaci, a ruházati termékeket gyártó, valamint az építőiparban működő Aydinli csoport, továbbá Nurettin Eroglu, a szintén ruhaipari szereplő Eroglu Holding elnöke, illetve a pékárukat és édességeket Güllüoglu Baklava tulajdonosai, Faruk Güllüoglu és Nejat Güllüoglu. 65 embert már előállítottak, Kavurmaci irodájában több Gülen által írt könyvet is találtak.

A TÜSKON 2005-ben alakult, mintegy 55 ezer tagot számlál. Meral 2006 óta a konföderáció elnöke. A kormány azzal vádolja a szövetséget, hogy anyagilag segítette a Gülen-hálózatot. A puccskísérletet követően több mint 1100 másik egyesülethez hasonlóan ezt is bezáratták. Meral a közelmúltban külföldre távozott.

Az Aydinli ruházati és építőipari csoport 40 országban képviselteti magát, és 3500 alkalmazottat foglalkoztat. Elnökét annak ellenére őrizetbe vették, hogy a vállalat honlapján korábban elítélte a puccskísérletet.

A szintén ruházatban érdekelt Eroglu Holding 14 ezer dolgozóval, illetve 500 üzlettel rendelkezik. Elnökét a Güllüoglu Baklava tulajdonosaival egyetemben előállították.

A csütörtöki rajtaütések országszerte 18 tartományban, 204 címen és mintegy 1000 rendőr bevonásával zajlottak, a házkutatások fele Isztambulban volt.

A Gülen-mozgalom gazdasági hátterével szemben a török vezetés már korábban is aktívan fellépett, de nem ekkora mértékben. Legutóbb kedden volt hasonló razzia, akkor 51 céget ellenőriztek, 80 embert őrizetbe vettek. A július 15. óta tartó tisztogatások eddig főként a haderőt, a rendőrséget és az igazságszolgáltatást, az oktatást, az egészségügyet és a médiát érintették.

Binali Yildirim török miniszterelnök szerdán azt közölte, hogy eddig összesen 40 ezer embert állítottak elő, akik közül több mint 20 ezret le is tartóztattak. Mint mondta: 80 ezer embert függesztettek fel állásából, de csak mintegy 5 ezret bocsátottak el véglegesen munkaköréből.

Törökországban a gazdaság nagyrészt a vezető márkákat birtokló családi konglomerátumokra épül, amelyek jelentősen hozzájárultak Recep Tayyip Erdogan török elnök felemelkedéséhez.

Címkék: elkobzás, puccs, török

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése