Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Június 13. 10:58, kedd | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Tovább bővül Székesfehérváron a japán Denso autóalkatrész-gyártó cég

Tovább bővül Székesfehérváron a japán Denso autóalkatrész-gyártó cég

A japán DENSO új kapacitásbővítő beruházást indít Székesfehérváron.

Az autóipari beszállító vállalat elektromos, illetve hibrid meghajtású járművek alkatrészeinek gyártására szakosodott divíziót hoz létreSzékesfehérváron. A 25 milliárd forintos fejlesztést az állam 3,6 milliárd forinttal támogatja, amellyel 55 új munkahely létrehozását és 135 fő átképzését is segítik.

A kapacitásbővítésről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Szincsák Attila, a DENSO Gyártó Magyarország Kft. alelnöke, valamint Vargha Tamás és Törő Gábor, Székesfehérvár országgyűlési képviselői közösen számoltak be hétfőn délelőtt.

Szijjártó Péter elmondta, hogy az elmúlt három évben kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság, de ez sem tudta lelassítani az autóipari forradalmi megújulásának visszafordíthatatlan és hosszú távú folyamatát. "Azzal, hogy az elektromos autóipar képében teljesen új iparág jön létre, egy új és rendkívül éles verseny is elkezdődött, hiszen mindenki tudja, hogy a jövőben igazából azok az országok tudnak erősek lenni, azok tudják fenntartani a gazdasági növekedési pályájukat, amelyek az új elektromos autóipar beruházásait magukhoz tudják vonzani" - figyelmeztetett.

Leszögezte, hogy a kormány mindent megtett ezen cél érdekében, és ezek az erőfeszítések eddig sikerrel jártak, amiben a keleti nyitás stratégiája is kulcsszerepet játszott, miután a szektorban létrejövő beruházások jelentős része Ázsiából érkezik. Szijjártó Péter üdvözölte, hogy a magyar autóipar termelési értéke tavaly nem csupán átlépte a 10 ezer milliárd forintos lélektani határt, hanem 12 ezer milliárd forinttal hatalmas rekordot döntött. Ez tizenkét év alatt három és félszeres bővülést jelent, s 2023-ban újabb 33 százalékos növekedést jegyeztek fel, miközben az ágazatbeli exporthányad továbbra is 90 százalék felett van – közölte. Hangsúlyozta: a Magyarországra érkező autóipari beruházások eközben egyre magasabb hozzáadott értéket képviselnek és egyre magasabb technológiai színvonalat követelnek meg, így hozzájárulnak a gazdaság dimenzióváltásához is. Emellett pedig illeszkednek abba a stratégiába, amelynek célja, hogy hazánk nélkülözhetetlenné váljon az európai gazdaság jövőbeli működése szempontjából legfontosabb iparágban – emelte ki. „Jelenleg Kínával, Németországgal és az Egyesült Államokkal versenyzünk a minél több kapacitásért és a minél jobb teljesítményért az elektromos autóipar terén." - fogalmazott.

Szincsák Attila a DENSO Gyártó Magyarország Kft. alelnöke elmondta, hogy nagyon fontos a beruházás, nemcsak azért, hogy választ adjunk a technológiai kihívásokra, hanem azért is, hogy megfeleleljünk az 5000-es alkalmazotti létszámunknak, a családjaiknak, hiszen ők bennünk egy stabil, kiszámítható munkahelyet keresnek és találnak. Ezt szeretnénk a következő időszakban is biztosítani. Fontos volt azért is, hogy továbbra is jó adófizetői tudjunk lenni városunknak. Az elmúlt 25 évben együtt fejlődtünk, és kívánom, hogy a következő legalább ennyi időben is együtt tudjunk fejlődni.

Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője kiemelte, hogy nekünk, székesfehérváriaknak azért is jó hír ez, mert ha ez a kapacitásbővítés biztosítja a magyarországi gyártóbázisnak a jövőjét, akkor Székesfehérváron megmaradnak a munkahelyek, illetve további új munkahelyek jönnek létre.

Törő Gábor országgyűlési képviselő elmondta, a beruházás elindításához a kormány, a Denso és Székesfehérvár közötti jó együttműködésre volt szükség. A közel 25 milliárd forintos beruházással 55 új munkahelyet teremtenek, 135 munkavállalót átképeznek.

Hazánk világszinten már most is 14. helyen áll az inverterek exportjában, és a most bejelentett beruházással tovább fog javulni ez a pozíció.

Magyarországon immár több mint kétszáz japán vállalat működik, nagyjából 30 ezer embernek adva munkát. A kétoldalú kereskedelmi forgalom az idei első negyedévben mintegy 43 százalékkal emelkedett.

szekesfehervar.hu

Címkék: Denso, Fejlesztések

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.