Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. December 12. 07:25, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Tovább gyűrűzik a neonáci gyilkosságok ügye Németországban

Tovább gyűrűzik a neonáci gyilkosságok ügye Németországban

Németországban újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe a neonáci gyilkosságokkal összefüggésben. A vasárnap elfogott férfi a hatóságok szerint lakásokat szerzett a terroristáknak.

A volt NDK területén fekvő Szászországban elfogott Matthias D. a gyanú szerint a lakhatás biztosításával hozzásegítette a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) nevű terrorcsoportot ahhoz, hogy tagjai hamis személyazonosságot használva, rejtőzködve éljenek.

A karlsruhei szövetségi ügyészség közölte: D.-t konkrétan azzal gyanúsítják, hogy 2001-ben és 2008-ban egy-egy lakást bérelt az NSU tagjai számára. 2003-ban albérleti szerződést is kötött a neonáci ideológiát valló csoport egyik tagjával, aki álnevet használt a szerződésben.

A hatóságok szerint az NSU 1999 óta elkövetett tíz gyilkosságot és végrehajtott két bombamerényletet, amelyekben összesen 23 személy sérült meg. A csoport a tevékenységét mindenekelőtt bankrablásokkal finanszírozta, a neonáci gyilkosok legkevesebb tizennégy bankot raboltak ki. Az NSU tevékenységét nem a hatóságok tárták fel, a neonáci halálbrigád létére és tetteire az után derült fény, hogy az idén november elején a csoport két tagja öngyilkosságot követett el, egy harmadik pedig feladta magát. A halálbrigád áldozatai közül kilencen külföldi származásúak voltak, nyolc török és egy görög kisvállalkozó.

A hatóságok pedig már 1998-ban felfigyeltek a csoport tagjaira, a militáns szélsőjobboldali szubkultúra tagjaiként tartották számon őket, de a gyilkosságok ügyében nyomozva nem a neonáci színtér felé indultak el. A nyomozó hatóságok így „a jobb szemükre vaknak bizonyultak” – írja a német sajtó. Hibák sorozatát követte el a belső elhárítás is, amelynek számos informátora, beépített embere van neonáci körökben, a terrorszervezetet mégsem sikerült leleplezni.

A német sajtó is melléfogott. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi lap összeállítást közölt a gyilkosságokról szóló tudósításokról, beszámolókról. A lap önkritikusan megjegyzi, hogy maga is a „törökbüfé-gyilkosságok” (Döner-Morden) címszó alatt tárgyalta az eseteket, ahogy a legtöbb sajtóorgánum. A lap szerint a korabeli beszámolók azt sugallják, hogy a gyilkosságok a török származású kisebbségben jelentkezett konfliktusból adódó leszámolások lehettek, a körülmények ismerői pedig hallgatnak, védik az övéiket. Az oknyomozó újságírókat legfeljebb teával kínálják, információt nem adnak. A kérdésekre hallgatás a válasz, „a törökök párhuzamos világa, ahová igen nehéz beférkőzni, védi a gyilkosokat” – idézte a lap a Der Spiegel egy 2006-os riportját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése