Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 28. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Trafik - Medián: a többség szerint elsősorban politikai szempontok döntöttek

Trafik - Medián: a többség szerint elsősorban politikai szempontok döntöttek

A Medián legutóbbi, május végi felmérése során megkérdezettek 68 százaléka szerint "a kormány elsősorban politikai szempontok alapján döntött, és többnyire a Fideszhez kötődő személyek kaptak trafiknyitási jogot" - közölte a közvélemény-kutató cég csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták: az általuk megkérdezetteknek 18 százaléka értett egyet azzal, hogy "a kormány elsősorban a benyújtott pályázatok alapján döntött, és a szakmailag legfelkészültebb személyek kaptak trafiknyitási jogot".
A felmérésről készült összefoglalóban az olvasható, a megkérdezettek 14 százaléka mondta, hogy ha lehetősége lenne felülvizsgálni a trafikpályázatokat, változatlanul hagyná a döntést. 26 százalékuk új pályázatot írna ki, és független zsűrire bízná, hogy pártatlanul bírálja el a jelentkezőket. A megkérdezettek 51 százaléka visszavonná az új trafiktörvényt, érvénytelenítené a pályázatot, és továbbra is engedné a forgalmazást a régi dohányárusító helyeknek. Az utóbbi álláspont képviselői a Fidesz szavazótáborában 28 százalékot tesznek ki - írta a Medián, megjegyezve: "ha ehhez hozzászámítjuk azokat, akik új, pártatlanul elbírált pályázat kiírásában látnák a megoldást", akkor kiderül, hogy a kormánypárt támogatóinak 51 százaléka elutasítja a "trafikügy intézését".
A felmérés szerint a szavazókorú lakosság 94 százaléka értesült arról, hogy a közelmúltban kihirdették, az egyes településeken kik kapnak jogot Nemzeti Dohánybolt nyitására.
A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet május 24. és 28. között készítette felmérését az ország több mint száz településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. "A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára a teljes mintában a válaszok megoszlásától függően legfeljebb plusz, mínusz 3 százalék" - olvasható a Medián közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során