Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2014. Augusztus 18. 12:26, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Túl kevés szakmunkás érkezik Németországba az unión kívülről

Túl kevés szakmunkás érkezik Németországba az unión kívülről

Németország egy éve szinte tárt kapukkal várja a szakmunkásokat az unión kívüli országokból is, mégis nagyon kevesen élnek a lehetőséggel - írja a német Die Welt online kiadása a szövetségi munkaügyi hivatal, a Bundesagentur für Arbeit (BA) adataira hivatkozva.

A jelentős beutazási könnyítések ellenére sem növekedett számottevő mértékben a "pozitív listán" szereplő szakmákban az unión kívüli országokból érkező munkavállalók száma: 2013 és 2014 júliusa között mindössze 170 szakmunkás érkezett Németországba.
A könnyített szabályok értelmében 2013 júliusától már nem csak felsőfokú, hanem középfokú- és szakmunkás végzettségű nem uniós állampolgárok is egyszerűbben vállalhatnak munkát Németországban, feltéve, hogy szakmájuk szerepel a hiányszakmákat felsoroló listán. A hiányszakmákban pályázóknak a beutazás előtt már nem kell kivárniuk a munkahelykínálat hatósági ellenőrzésének az eredményét.
A szakmunkások bevándorlása terén nem javult lényegesen a helyzet annak ellenére sem, hogy az OECD migrációs szakértője, Thomas Liebig szerint a munkavállalás liberális németországi szabályozása leginkább a hagyományosan bevándorló országnak számító Kanadáéhoz hasonlítható. Hozzátette: ugyanakkor a kisebb vállalkozások változatlanul tartanak a külföldiek foglalkoztatásának nagy adminisztrációs- és költségterheitől. Amellett ugyanis, hogy a hatóságok nehézségeket tudnak támasztani a szakképzettség honosításában, egy vietnami betegápoló alkalmazása például a nyelvtanfolyam finanszírozásával, illetve a hétköznapi életbe való integrálódás támogatásával jár.
A német munkaadók szövetsége, a Bundesvereinigung Deutscher Arbeitgeberverbände (BDA) szerint különösen a kettős végzettséget igénylő szakmákban tapasztalható hiány nagy probléma.
Az Institut der deutschen Wirtschaft (IW) gazdasági kutatóintézet tanulmánya kimutatta, hogy miközben belföldön egyre többen törekszenek egyetemi végzettséget szerezni és kevesen hajlandóak szakmát tanulni, még kevésbé két szakmát elsajátítani, Európán kívülről szinte vagy csak magasan, vagy csak alacsonyan képzett munkaerő jön az országba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.