Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2013. Január 29. 13:53, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Túlzott takarékoskodás miatt dőlt le a szlovák autópályahíd

Túlzott takarékoskodás miatt dőlt le a szlovák autópályahíd

Túlzottan takarékoskodtak a tartószerkezet építésekor, ez lehetett az oka Szlovákiában egy autópályahíd leomlásának, amely négy halottat követelt - írta a pozsonyi Pravda kedden.

A tragédiát tavaly novemberben a kelet-szlovákiai Kiskerénynél (Kurimany) épülő autópályahíd leomlása okozta.
A baleset kivizsgálásának megállapításaira hivatkozva a Pravda arról írt: az autópályahíd betonozásakor használt segéd tartószerkezet összeomlását az okozta, hogy a váz építésekor az elégségesnél kevesebb acél állványt használtak.
A független szlovák lap szerint a balesetnek nem kellett volna bekövetkeznie, ha csak néhány darabbal több állványt használnak az építés során, ami legfeljebb 10 ezer euróval növelte volna meg az egyébként 332 ezer eurós kivitelezési árat.
A baleset tavaly november 2-án történt, miután a D1-es autópálya Kiskerény és Illésfalva (Iliasovce) között épülő hídja leomlott azt követően, hogy a betonozás során használt tartószerkezet összedőlt. A nagy visszhangot és a közvélemény felháborodását kiváltó tragédiának 4 halálos áldozata és 11 sérültje volt, a részben megépült hidat később le kellett robbantani. A romok eltakarítása várhatóan csak februárban ér véget.
A baleset után a tragédia helyszínén használt ideiglenes tartószerkezetek használatát azonnali hatállyal felfüggesztette a közlekedési tárca, majd széles körű ellenőrzéseket rendelt el a folyamatban lévő autópálya-építéseknél. Az ellenőrzésekkel, valamint a baleset okai kapcsán indult vizsgálattal egyidejűleg a szaktárca az építkezés beszállító cégeinél is vizsgálatot indított.
A tragédia kapcsán a szlovák sajtó többször írt arról, a baleset összefügghet azzal, hogy a válságba került szlovák építőipari cégek nem egyszer csak a kivitelezési költségeket alig meghaladó áron vállalnak el megbízatásokat. A kivitelező cégek túlzó takarékoskodási intézkedései miatt, valamint a hasonló balesetek elkerülése céljából kidolgozott intézkedéscsomagot a héten terjeszti a pozsonyi törvényhozás szakbizottsága elé Ján Pociatek, a szlovák közlekedési, építésügyi és régiófejlesztési tárca vezetője.
A lerobbantott autópályahíd építésének újrakezdésére csak a vizsgálat lezárása, valamint az eltakarítási munkálatok befejezése után ad engedélyt a szaktárca, és ez leghamarabb márciusban esedékes.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén