Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. December 05. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ugyanazt a minőséget nyújtják a bolti tejek?

Ugyanazt a minőséget nyújtják a bolti tejek?

Nem ront a tej fogyasztási értékén a hőkezelés, legyen szó forralásról vagy ultrapasztőrözésről - állapította meg a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE), ami 12 tejtípust vizsgált laboratóriumi keretek között. Mint kiderült, a különböző márkák nagyjából ugyanazt nyújtják ásványi-anyag és vitamintartalom szempontjából is

Ha legfontosabb célunk a kiegyensúlyozott kalciumbevitel, akkor tényleg mindegy, melyik terméket emeli le a fogyasztó a polcról? Hogy kiderüljön, tényleg igaz-e a fenti megállapítás, a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) laboratóriumi körülmények között teszteltetett 12 különféle, különböző hőkezeléssel kezelt tejet. Mindegyik hőkezelési eljáráson (forralt, pasztőrözött, ultrapasztőrözött, nagyon magas hőmérsékleten hőkezelt) átesett típusból többféle mintát teszteltek.

A tesztben azt vizsgálták, hogy a kalciumpótlás szempontjából, mennyire optimálisak a termékek. Akalciumfelszívódását támogatja amagnézium, és hátráltatja a magas foszfortartalom, ezért a kalcium mellett a magnézium- és foszfortartalmat is megmérették egy liter tejre vonatkozóan. Az Egyesület arra is kíváncsi volt, hogy a szúrópróbaszerűen kiválasztott tejek mennyire biztonságosak a fogyasztók számára, ezértaflatoxin-tartalmukat is megmérették.
Az aflatoxinokat penészgombák termelik. Leggyakrabban földimogyoróban találjuk meg, de előfordul más élelmiszerekben (például szója, rizs, köles, kukorica, zab, bab, kávé), illetve a takarmányféleségekben is.

A tejbe a szennyezett takarmányt fogyasztó állat testén keresztül jut be. A gyártók felelőssége, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjék a termékek, a takarmányok toxintartalmát. Az aflatoxin nagyon nagy dózisban májkárosodást, daganatot okoz.

A tejek ásványianyag-tartalma között nem volt számottevő különbség, teháta különböző hőkezelési eljárások valóban nincsenek hatással a kalcium-, magnézium- és foszfortartalomra. Mind a 12 tej kalcium-, magnézium és foszfortartalma megfelelő volt, a TVE csak az arányok tekintetében talált kevés differenciát.

ASpar naturpur bioés azEtyek kimérőstej kalcium-foszfor aránya volt a legközelebb az optimálishoz. A Spar naturpur biotejnek nagyobb a magnéziumtartalma, mint az Etyek kimérős tejnek, így a vizsgálatban – ha kizárólag ezek a szempontok számítottak volna –a legjobb összetételű tejnek a Spar naturpur biotejét tekinthetnénk.

A bevizsgált tejek aflatoxin-tartalma 12 tejből 9 mintában kimutatható volt, dea határértéket egyik sem lépte át, tehát mindegyik tej biztonsággal fogyasztható. A teszt során3 tejben (Cserpes, Milk szlovákiai, Jásztej) még a kimutatáshoz szükséges minimum értéket sem érte el az toxintartalom. Mivel az ásványi anyag mennyiségének tekintetében nem születtek lényeges különbségek, az utóbbi 3 termék került az első helyre.

A legmagasabb értéket éppen az ásványianyag-tartalom szempontjából legelőnyösebb Spar Naturpur biotejben mérték, de még ez is jóval a határérték alatt volt.

A hivatalos szakvélemény szerint a tej ásványi anyag tartalma a magas hőmérsékleten történő hőkezelés után változatlan marad, az UHT tej ugyanolyan jó, mint az alacsonyabb hőmérsékleten kezelt, pasztőrözött tej. Átlagosan legfeljebb 10 százalék vitamintartalom vész el, ami nem is baj, mert a tejet nem a (hőérzékeny) C-vitamin, hanem fehérje-, ásványi anyag-, kalcium- és D-vitamin-tartalma miatt fogyasztjuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.