Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. December 06. 07:19, szerda | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Új gyárcsarnokot épít és nyolcvan munkahelyet teremt a Howmet-Köfém Fehérváron

Új gyárcsarnokot épít és nyolcvan munkahelyet teremt a Howmet-Köfém Fehérváron

Új gyárcsarnokot épít és jelentősen bővíti kapacitását a Howmet-Köfém Kft. Székesfehérváron.

Az új egységben a gyár által hazánkban kifejlesztett, „Dura Bright” bevonattal ellátott keréktárcsákat fogják gyártani, melyek könnyen tisztíthatóak, így felhasználóbarátok. A 17 milliárd forintos beruházást 5 milliárd forinttal támogatja Magyarország kormánya – hangsúlyozta a keddi alapkőletételen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Howmet Aerospace kedden a Howmet-Köfém Kft. székesfehérvári telephelyén tette le bővülő keréktermék gyárának alapkövét. Az új létesítménnyel jelentősen megnövelik a jelenlegi Dura-Bright alumínium Alcoa® kerekek – a Howmet legkönnyebb tehergépjármű és busz kerekeinek – gyártási kapacitását. A Dura-Bright egy szabadalmaztatott felületkezelés, amely behatol az alumíniumba és a kerék szerves részévé válik, így annak felülete könnyen tisztítható lesz, és polírozás nélkül is fényes marad évekig.

Az új beruházás növeli a Howmet jelentőségét Székesfehérváron, a gyártás várhatóan 2025 első negyedévében kezdődik majd meg. A Howmet Keréktermék üzletága több mint 25 évvel ezelőtt, mindössze 32 fővel lépett be az európai kereskedelmi szállítmányozási piacra, azóta ma Magyarországon közel 800 főre nőtt a gyárban foglalkoztatottak száma. Az új létesítmény körülbelül 80 új munkahelyet teremt a régióban.

Katus István, a Howmet-Köfém Kft. vezérigazgatója a vállalatuk elmúlt 75 éves fejlődését, az Alcoa kerék és vele együtt az új iparág megszületését méltatta. A sok változás mellett három dolog végigkísérte az elmúlt éveket: a dolgozók hozzáállása és elköteleződése, az alkalmazkodóképesség a folyamatosan változó körülményekhez és a mindenkori legmodernebb technika alkalmazása. A folyamatos innováció melletti elkötelezettséget bizonyítja az új gyáregység létrehozása is.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, hogy a cég életében és a város gazdaságában is fontos, történelmi pillanat volt a keréktermékgyártás üzletágának elindítása, majd folyamatos fejlesztése. Az új gyáregység létrehozása jó hír a leendő 80 munkavállalónak és mindenkinek, aki a magyar gazdaság fejlődésében, növekedésében érdekelt. Magyarország gazdasági, jogi környezete, a kormányzati támogatások rendszere jó alapot ad ehhez. „Ha valaki idehoz egy üzemet, az fontos. Ám amikor újra és újra bővíti, fejleszti, akkor az már nem pusztán bizalom. Hanem azon a tényen alapul, hogy az adott vállalat és annak közössége minden szempontból jól érzi itt magát!” – hangsúlyozta a polgármester, megköszönve a dolgozók munkáját és teljesítményét.

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes szavai szerint van egy helyi legenda, mely szerint mindenkinek a családjában, ismeretségi körében van valaki, aki dolgozott, dolgozik vagy éppen dolgozni fog a Köfém-nél. Ez azt jelenti, hogy a vállalat évtizedek óta nagyon fontos szerepet tölt be a fehérváriak életében. Köszönettel tartozik a város a döntéshozóknak, hogy az újabb fejlesztés helyszínéül Székesfehérvárt választották.

„A világgazdasági válságok és változások győztesekre és vesztesekre osztják a világ országait. Azon múlik, hogy ki melyik kategóriába kerül, hogy ki milyen módon tudja felvenni az új típusú versenyt és magához vonzani az új korszak beruházásait. Mi magyarok az elmúlt években ragaszkodtunk ahhoz a stratégiához, melyet 2010-ben indítottunk. Ennek lényege, hogy nem segélyekre, hanem a munkahelyteremtésre és a beruházások támogatására alapítjuk a gazdaságpolitikánkat.” – fogalmazott köszöntőjében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Hangsúlyozta, hogy míg a világgazdaság fekete esztendőket élt meg, addig a magyar gazdaság 2022-ben a valaha volt legsikeresebb évét tudhatta maga mögött. Minden idők legtöbb beruházása érkezett egy év alatt 6,5 milliárd euró értékben, és az eddigi legnagyobb volt az exportteljesítmény, 142 milliárd euró értékben. Emellett a foglalkoztatottság is csúcsot döntött azzal, hogy 4 millió 700 ezren dolgoztak hazánkban.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján több nemzetgazdasági rekord fog megdőlni 2023-ban is. Várhatóan megduplázódik, azaz eléri a 13 milliárd eurót a Magyarországra érkező beruházások értéke, és 6-8 százalékos exportnövekedés is prognosztizálható, ami 150 milliárdos kivitelt jelent. Az amerikai nagyvállalatok Magyarországon a második legnagyobb beruházói közösséget alkotják, és magukkal hozták a magyar-amerikai kereskedelmi kapcsolatok folyamatos erősödését. A két ország gazdasági kapcsolatait tovább erősíti, hogy a Howmet-Köfém Kft. keréktárcsa-gyártó üzemének kapacitását 50 százalékkal megnöveli Székesfehérváron. A 17 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 5 milliárdos támogatást biztosít. Az itt gyártott termékeket szinte 100 százalékban exportálják, azaz a gyár jelentősen hozzájárul az ország exportteljesítményéhez. A köszöntőket követően Szijjártó Péter, Katus István, Vargha Tamás és dr. Cser-Palkovics András, továbbá Tóth Csaba gyárigazgató ünnepélyesen, együtt tették le az új gyáregység alapkövét.

szekesfehervar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.