Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Október 12. 05:56, csütörtök | Helyi önkormányzati
Forrás: szekesfehervar.hu

Újabb lépés a „Zöld város – Fehérvár tüdeje” programban

Újabb lépés a „Zöld város – Fehérvár tüdeje” programban

Székesfehérváron a Modern Városok Program keretében valósul meg a „Zöld város – Fehérvár tüdeje” program, ami újabb állomásához érkezett:

A Kormány 1,1 milliárd forinttal támogatja a fejlesztés megvalósulását az alsóvárosi réten, a Palotavárosi tavak mögött.

A Modern Városok program keretében 2020-22-ig jelentős fejlesztési forrásból valósulnak meg fontos, életminőség-javító programok Székesfehérváron. A kórházfejlesztés, a középiskolai campus, az Alba Aréna multifunkcionális csarnok, a börgöndi repülőtér és ipari park fejlesztése, a Velencei-tó környékének turisztikai célú támogatása és a Fekete Sas Szálló rekonstrukciója mellett kiemelt programelem a „Zöld város – Fehérvár tüdeje” program, amely újabb lépéséhez érkezett: a Kormány egymilliárd forinttal támogatja a beruházás megvalósulását. A helyi közösséget szolgáló fejlesztéshez szükséges terület vételárát bocsátotta Székesfehérvár Önkormányzata rendelkezésére legújabb döntésével a Magyar Kormány.

  • A három ütemből álló program a Palotavárosi tavak mögötti alsóvárosi rét mintegy 100 ha-os területét érinti. Az élhetőbb város kialakításának, az ökológiai és környezeti terheltség csökkentésének céljából pihenőparkokat és szabadidős területeket alakítanak ki, és egy erdősávot is telepítenek.

Ezzel a település biológiai aktivitásértékének szinten tartását, rekreációt nyújtó szolgáltatások létesítését, a magas belvíz csökkentését és a jelenleg műveletlen vagy részben művelt területek erdősítését is megvalósítják. A területet a város 2015 végén vásárolta meg, az 1,1 milliárd forint összegű kormányzati támogatással hamarosan elindulhat a beruházás.

Az alsóvárosi rét jelenlegi gazdasági terület besorolását az önkormányzat zöldterület (közpark) övezetre szeretné módosítani. Ezzel a környezetvédelmi és jogi lépéssel biztosítani tudjuk, hogy a területen ipari létesítmény ne jöhessen létre, hanem a rét a következő évtizedekben is zöld terület maradjon. Jelenleg a településrendezési terv felülvizsgálata zajlik, amely már tartalmazni fogja az átminősítést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.