Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2010. Március 07. 08:43, vasárnap | Belföld
Forrás: www.hvg.hu

Újabb csatát vesztettek az autótolvajok - biztonságosabb központi zárak

Újabb csatát vesztettek az autótolvajok - biztonságosabb központi zárak

A rádiós távirányítóval működtetett központi zár egyszerre áldás és átok. Nincs olyan autótulajdonos, aki szívesen lemondana egy ilyen távirányító előnyeiről, noha ennek a technikának a biztonság területén gyenge pontjai vannak.

Az autótolvajoknak eddig könnyű dolguk volt. Egy antennával beazonosították a jármű és a távirányító közötti rádiós frekvenciát, és az így nyert adatokat számítógépre vitték, majd pótkulcsot készítettek, így aztán úgyszólván bármelyik autó ajtaja nyitva állt előttük. A túl gyenge algoritmusok ezért komoly biztonsági kockázatot jelentenek. Az algoritmusok feladata a kulcs és az autó között küldött adatok dekódolása. A korábban használt kódot több mint két évvel ezelőtt feltörték. A gyártók erre új algoritmusokkal válaszoltak. Ezeknek is megvan a maguk gyenge pontja: szimmetrikusak, a titkaikat a kulcsban és az autóban is elrejtették. És mivel ugyanazt kódot rejtették el egy egész gyártási sor autóiban, a sikeres kódfejtés számos kocsi autó ajtaját nyitja. A garchingi Frauenhofer információtechnológia intézet (SIT) kutatói kifejlesztettek egy aszimmetrikus algoritmust, ami arra hivatott, hogy a kódolást biztonságosabbá tegye. Ennél az algoritmusfajtánál a kód csak magában az autókulcsban található meg, az autóban nem. Mindegyik autókulcsba más-más kódot programoztak. A túl nagy számolási intenzitás és az ebből eredő magas energiaigény eddig ennek az algoritmusnak az alkalmazása ellen beszélt. Ezt hivatott orvosolni egy kriptográfiai csip, ami különösen energiatakarékos, és egy új fejlesztésű, hatékony protokoll minimalizálja a számolási erőfeszítést és a továbbítandó adatmennyiséget. Ezzel a megoldással a kulcsban található elem ugyanolyan hosszú ideig bírja, mint a szimmetrikus kódolásnál. Ugyanazon a módon kódolják a központi zár rádiós irányítóját, mint az elektronikus indításgátlót. A kutatók már kifejlesztettek egy működőképes prototípust, amelyet a napokban mutattak be a nürnbergi Embedded World 2010 szakvásáron.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel

2024. Május 17. 14:40, péntek | Belföld

KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt.

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.