Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Március 25. 16:53, péntek | Helyi
Forrás: feol.hu

Újra lecsap a sivatagi vihar: veszélyes mikrobákat is hordozhat a por

Újra lecsap a sivatagi vihar: veszélyes mikrobákat is hordozhat a por

Veszélyes mikrobák is lehetnek a szelekkel érkező szaharai homokban és porban. A múlt heti poráradathoz hasonlóra kell még számítani.

Korábban már többször, és néhány napja is beborította az országot a szaharai homok. Nyomai leginkább a koszban fürdő autókon és a házak tetőablakain látszódtak. A szakértők szerint azonban nemcsak a kosz a probléma, amit hagy maga után, de különféle mikrobákat is szállítanak magukkal, ráadásul ezek között akadnak veszélyesek is.

Az eddig megvizsgált mintákban a Szaharában előforduló szinte összes mikroorganizmust azonosították, és az itt talált gombák egy része például veszélyes lehet a gabonafélékre, zöldségekre, gyümölcsökre, kétszikű növényekre, fákra, és allergének is egyben. Ezek a mikrobák ráadásul rendkívül ellenállóak is.

– Ha a szaharai térségben keletkezett vihar felkavarja a port és vele az ott élő mikrobákat is, az így valóban felkerülhet magasabb légrétegekbe.
Aztán ha az uralkodó áramlás déli, dél-nyugati, akkor ez az eső segítségével eláraszthatja Görögországtól Spanyolországig egész Európát – mondta a Borsnak Németh Lajos meteorológus.

– Azonban ha ez az eső nem nagyon intenzív, akkor a port nem mossa be a földbe, hanem megmarad a felszínen. Ez azonban szerintem az emberre nem lehet annyira veszélyes, hiszen ahonnan érkezik, ott is élnek emberek például az oázisokban, és nem tudunk róla, hogy ők ettől megbetegednének.

Számomra inkább az bosszantó, hogy az autó szélvédőjét le kell mosni. Egyébként egy ilyen erőteljes feláramlás okozhat más meglepetést is, például képes ebihalakat is a magasba felkapni, hogy aztán az esővel a nyakunkba hulljanak.

feol.hu

Címkék: por, sivatagi vihar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.

2024. Március 29. 09:12, péntek | Helyi

Nagypénteken Krisztus kereszthalálára emlékezik a keresztény világ

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek világszerte.

2024. Március 29. 09:04, péntek | Helyi

Online 280, papír alapon 340 forint április 1-től a nyugdíjas buszbérlet Fehérváron

Április elsejétől nagymértékben csökken a székesfehérvári helyi nyugdíjas bérlet ára.

2024. Március 21. 09:19, csütörtök | Helyi

Kevesebb halálos közúti baleset történt Fejér Vármegye útjain

Ülésezett a Fejér Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság, a március 20-ai évértékelőn vármegyei közlekedési szakemberek és együttműködő civilek vettek részt.