Hírek
2018. Június 16. 17:44, szombat |
Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu
Változatos kulináris élmények és bulihangulat a IV. Borsófesztiválon

Már reggeltől sokan serénykedtek a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ Gasztroudvarán, ahol a IV. Borsófesztiválra várták a vendégeket szombaton.
A főzőversenyen kötetlenül bármit lehetett főzni vagy sütni borsóból, így a hagyományos leves és főzelékvariációk mellett számos különlegesség is készült, például rakott borsó, halas borsó, borsópalacsinta, csülkös borsó vagy borsótorta is.
A Borsófesztivál alapötlete Szöllősi Istvánnétól, a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület alelnökétől származik, aki 2014-ben gondolt először egy ilyen esemény létrehozására. A közkedvelt kertnövény már évszázadokkal korábban is fontos szerepet töltött be az étkezés történetében. Egy 1696-os feljegyzés szerint a divatos hölgyek a nagy lakomák végén, titokban csipegették. Ezen kívül a zöldborsó gyógyhatása is jelentős, hiszen cukor-, fehérje- és vitamintartalma is magas.
„Hagyományteremtő céllal rendeztük az első Borsófesztivált három évvel ezelőtt és már látszik, hogy volt eredménye a kezdeményezésünknek, hiszen már jóval a megnyitó előtt megtelt a Gasztroudvar és serényen dolgoznak, készítik elő az étkeket a résztvevők. Úgy gondolom, hogy az ilyen és ehhez hasonló családias események bírnak a legnagyobb közösségépítő erővel.” - hangsúlyozta Szigli István, a városrész önkormányzati képviselője, aki hozzátette: „a Gasztroudvar mellett kertikonyha is épül, ahol lesz kemence-rendszer, grillsütőhely, hagyományos sparherd, kőből készült szalonnasütő-hely, mosogató, mindez egy ízléses nyeregtető alatt, illetőleg egy nagy méretű faház is, amelyben előkészítő,- és kiszolgálóhelységek lesznek. Már látszanak a közmű-vezetékek, folyik az építkezés, így mindez egy bő hónap múlva, július közepére készen lesz.”
A szombati IV. Borsófesztiválon összesen 16 csapat és közösség képviseltette magát, köztük a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület, a Szív Egyesület, csapatot indított az eseményt borsóval gazdagon ellátó FeVita Zrt. és a „Botra fel!” nordic walkingozói is.
Az elkészült finomságokat a háromtagú zsűri; Sasvári Csilla, a Vörösmarty Rádió szerkesztő riportere, Szöllősi Hajnalka, gasztroblogger és Boda János, címzetes gasztronómus értékelték. A rendezvény operett-délutánnal zárult.
A IV. Borsófesztivál főzőversenyének végeredménye:
1. Borsószemek (borsópalacsinta és borsós káposztasaláta tojáson)
2. Fortuna (zöldborsós csirkemájas ragu rizzsel szőlőlevél ágyon)
3. Reményteli esetek (mentás borsópüré leves, rozmaringos borsóval)
A legszebb tálalás: Cukorborsó (fürjtojásos-csirkemelles tárkonyos ragu)
Közönségdíj: Trikrek (kacsasült borsós zöldségágyon)
Ezek érdekelhetnek még
2025. Június 17. 07:25, kedd | Bulvár
A Pajta kapta az idén az Év étterme díjat
Az őriszentpéteri Pajta nyerte el az idén a Dining Guide Év étterme díjat, míg a Best Of The Best címet továbbra is a Stand őrzi.
2025. Június 17. 07:22, kedd | Életmód
Óriási vihar csapott le a horvát tengerpartra, sérültek is vannak
2025. Június 17. 07:22, kedd | Külföld
Izraeli-iráni konfliktus - Donald Trump szerint Irán tárgyalni szeretne
Irán tárgyalni szeretne - erősítette meg Donald Trump amerikai elnök az iráni tárgyalási szándékról szóló híreket a G7-csúcstalálkozó kanadai helyszínén hétfőn, amikor Mark Carney kanadai miniszterelnökkel találkozott.
2025. Június 17. 07:21, kedd | Belföld
Orbán Viktor: ma is bátorság kell ahhoz, hogy szabadok maradhassunk
Ma is bátorság kell ahhoz, hogy szabadok maradhassunk - jelentette ki a miniszterelnök hétfőn, az ötvenhatos vértanúk emléknapján.