Városlista
2023. szeptember 22, péntek - Móric

Hírek

2023. Június 09. 09:18, péntek | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Város a házban - tíz koncerttel mutatkozik be Székesfehérvár Magyar Zene Házában

Város a házban - tíz koncerttel mutatkozik be Székesfehérvár Magyar Zene Házában

Székesfehérvár a harmadik város, amelyet – kultúráján keresztül – vendégül lát a Magyar Zene Háza.

Mint írják azt szeretnénk, ha a Zene Háza valóban közkinccsé válna, egy olyan hangszerré, amelyen sokan muzsikálhatnak. A magyar városok érdekes programjai kis fesztiválokká állnak össze, izgalmas találkozások jönnek létre és tovább erősödik a „zeneházas”, ahol a zene mindenkié.

"Székesfehérvár olyan, mint az ősi kőzetek: évszázadok, évezredek hagyták benne lenyomatukat. Az ősi város mégis fiatalos benyomást kelt."

Június 16 és 18 között tíz fehérvári produkció mutatkozik be a Magyar Zene Házában.

"A múlt méltósága és a jelen pergő ritmusa – zenei fogalmakra vetítve: a gregorián időtlensége és a jazz itt és most lobogása – adja azt a sajátos aurát, amely e nyitott és büszke település jellemzője." - írják Székesfehérvárról. "A városban színvonalas, alap-, közép- valamint, a jazz területén, felsőfokú zeneoktatás működik. Kórustársadalma kb. 700 polgárt számlál. Az 1960-as évek végétől hagyományosan erős a táncház mozgalom. A zenekultúra élő ága a jazz és jelentős szerepet játszik az ugyancsak történelmi gyökerekkel rendelkező fúvós együttesek kultusza is, érdeklődés mutatkozik a „régi zenei” képzés és interpretáció iránt, s nem utolsó sorban Székesfehérváron igényes ambíciókkal rendelkező szimfonikus zenekar működik. Számos népszerű popzenei együttes tagjainak szülőhelye vagy alma materük székhelye Szent István városa. Minderről mintát veszünk és adunk június középső hétvégéjén a Magyar Zene Házában."

szekesfehervar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 21. 10:41, csütörtök | Helyi

Sütisütő angyalokat keresnek: segíts, hogy segíthessenek a beteg fehérvári kisfiúnak

A Fehérvári Lecsófőző Vigasság résztvevői jótékonysági süteményvásár keretében maguk is jót tehetnek: segíthetik a Guillain-Baré szindrómával küzdő Zsombi gyógyulását.

2023. Szeptember 20. 10:22, szerda | Helyi

Rendkívüli támogatást kaphat három székesfehérvári állatmenhely

A pénteki közgyűlésen három, városunkban, illetve akörül működő menhelynek ítélhet meg 1-1 millió forint rendkívüli támogatást Székesfehérvár Közgyűlése.

2023. Szeptember 20. 09:30, szerda | Helyi

Milyen legyen 2024-ben a Virágóra? - idén is a fehérváriak szavazata dönt

Évről évre változik a Virágóra beültetése és hagyomány már, hogy a kertészek minden évben más-más növényválogatással tervezik a virágágyást.

2023. Szeptember 19. 09:38, kedd | Helyi

11 ittas sofőrt kapcsoltak le a rendőrök

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai 742 ittasságellenőrzés során 11 ittas sofőrt szűrtek ki a forgalomból az elmúlt héten, mielőtt még balesetet okozhattak volna.