Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Július 07. 07:56, péntek | Helyi
Forrás: v-to.info

Városi összefogással új időpontban, nagyobb, élménydúsabb lesz a Velencei Vágta

Városi összefogással új időpontban, nagyobb, élménydúsabb lesz a Velencei Vágta

Nagy tervekkel, minőségi programmal, kifogástalan versenypályával készül a 2018-as Velencei Vágtára a tóparti város vezetése. (Fotó: illusztráció, Nemzeti Vágta)

Idén új helyszínként jelentkezett Velence a Nemzeti Vágta elővágta rendszerébe, ám a szigorú szabályok és elvárások betartásához nem sikerült időben és maradéktalanul biztosítani a feltételeket az esemény rendezésére eredetileg - egyesületi háttérrel - pályázó vállalkozónak.

A Nemzeti Vágta vezetése és Velence polgármestere, Koszti András - a képviselő-testületének egyhangú támogatásával - úgy döntöttek, hogy jövőre rendezik meg az első Velencei Vágtát. A várost és polgármesterét terveiben a lakosság, valamint a helyi vállalkozók is támogatják.

Az Elővágtáknak nagy jelentősége és tétje van, hiszen az első három helyezett automatikusan akkreditálja magát a Hősök terén megrendezendő szeptember 15-17. közötti Nemzeti Vágtán. A versenyen részt venni hatalmas dicsőség és egyedülálló élmény, hiszen csak a legjobbak mérkőzhetnek meg a győztesnek járó címért és a milliós pénznyereményért a 4000 férőhelyes lelátók nagyközönsége előtt.


Elővágta a velencei Sárkányos réten

A Nemzeti Vágta mára közismert és a lovak, a lovas sportok kedvelői körében elismert eseménnyé vált. Az első ilyen jellegű rendezvényt 2008-ban tartották a budapesti Hősök terén. Mára oly sokan szeretnének ezen részt venni, hogy selejtezőket, „elővágtákat” kell tartani. A versenykiírás szerint az a lovas nyer indulási jogot a Nemzeti Vágtán, aki lovával valamelyik Elővágtán 1-3. helyezést ér el.

Az egyik Elővágta a tervek szerint a Velencei-tó névadó kisvárosában lett volna 2017. július 9-én, de mint egy sajtóközleményből kiderül, ez idén elmarad, de a következő két évben előreláthatólag Velence is helyszíne lesz egy ilyen eseménynek.

Ahogy a Facebookon Velence város polgármestere, Koszti András közölte: a Nemzeti Vágta ügyvezető igazgatója, Ladányi Kovács Zoltán május végén arról tájékoztatta, hogy a tervezett Velencei Vágta megrendezésére pályázó és arra a versenyrendező céggel szerződést aláíró ESZVÁTA Kulturális Egyesület visszalépett az esemény megrendezésétől.

A város ugyanakkor fontosnak tartja a sokak érdeklődésére számot tartó esemény megrendezését, ezért a képviselő-testület úgy döntött, hogy a jövőben a város saját rendezvényeként szervezik meg az eseményt.

Az idei Elővágta megrendezésére az egyesület késői visszalépése miatt már nem maradt idő, de az önkormányzat vezetője a Nemzeti Vágta versenyrendezőjével, jogtulajdonosával, a Lovas-Show Kft.-vel megállapodott abban, hogy a közeljövőben szerződést kötnek majd a 2018. és 2019. évi Nemzeti Vágta helyi előfutamának, a Velencei Vágtának megrendezésére.

A három naposra tervezett Velencei Vágta előfutamára a környék egyik legszebb helyén, a tóparti Sárkányos réten kerül sor.

Az eseményre sok érdekes programot is terveznek a rendezők. Lesznek koncertek, minden korosztályt megszólító neves fellépők, kirakodóvásár, bemutatkoznak a környék kulturális, hagyományőrző egyesületei, és egy nagyívű, a 907-es pozsonyi ütközetet feldolgozó új rockopera magyarországi ősbemutatójára is ezúttal kerül sor (Ezek voltak a 2017-re tervezett műsorok).

"Nem egyetlen alkalmi rendezvény a célunk, egy olyan sorozatot álmodtunk meg, amelyet az utánunk következő generációk is továbbvihetnek, hosszú időre biztosítva Velencén és a tó környékén a lovas hagyományok gondozását, ápolását." – mondta Széplaki Attila, a Velencei Vágta főszervezője, a helyi Marco Polo Kulturális Egyesület alelnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.

2024. Március 29. 09:12, péntek | Helyi

Nagypénteken Krisztus kereszthalálára emlékezik a keresztény világ

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek világszerte.

2024. Március 29. 09:04, péntek | Helyi

Online 280, papír alapon 340 forint április 1-től a nyugdíjas buszbérlet Fehérváron

Április elsejétől nagymértékben csökken a székesfehérvári helyi nyugdíjas bérlet ára.