Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Szeptember 05. 07:34, kedd | Helyi önkormányzati
Forrás: szekesfehervar.hu

Vershúron - Fehérvári Versünnep és a Misztrál együttes közös műsora

Vershúron - Fehérvári Versünnep és a Misztrál együttes közös műsora

Szép hagyomány, hogy azok a fiatalok, akik részesei lehettek a Székelyföldi Varga Sándor Verstábor programsorozatának, szívhez szóló verselőadásokkal hálálják meg a város támogatását, figyelmét, szeretetét.

Hétfőn este a verstábor közössége a Misztrál zenekarral együtt adott felejthetetlen műsort a Szent István Király Múzeum Díszudvarán.

Dr. Cser-Palkovics András megköszönte az előadó fiataloknak és tanáraiknak – akik közülük többen a közönség soraiban ültek – hogy vállalják a felkészülést illetőleg a felkészítést, valamint mindazoknak, akik a verseny lebonyolításában, szervezésében részt vesznek. „A Versünnep elindításakor a város nemcsak egy tehetségkutató versenyt, hanem egy tehetséggondozó kezdeményezést szeretett volna elindítani. Minden alkalom, amikor a Versünnep fiataljai fellépnek, a város közösségét erősítik.” – fogalmazott Székesfehérvár polgármestere.

A Vershúron legújabb előadása „in medias res” kezdést alkalmazva a magyarság sorsával kapcsolatos verseket vonultatott fel az első részben. Dsida Jenő: Villámok című versét Tóth András Bence, Psalmus Hungaricusát Marth Fruzsina, Sajó Sándor: Magyarnak lenni című művét Baráth Eszter szavalta el. Az előadás második része – csakúgy, mint az idei verstábor - témáját Arany János születésének 200. évfordulója adta. Ezt idézte fel szívbemarkoló versekkel Bakó Fanni és Komlódy Márk, majd Ferenczy Nagy Boglárka és Váradi Imre Komlódy Márkkal kiegészülve saját szerzeményű dalukat adták elő. A folytatásban Varga Eszter Pilinszky Jánost szavalt, Somos Máté, József Attila: „Levegőt!” című versét mondta el kiválóan, majd Babits Mihály Fortissimoját szólaltatta meg Strasszer Domonkos.

A válogatásból természetesen idén sem maradhattak ki a szerelemből fakadó viharos érzések versei, amelyekből Kertész Ádám és Ferenczy Nagy Boglárka idézett fel egyet-egyet Pilinszky János és Rakovszky Zsuzsa, „Megjössz” illetőleg „Az elhagyott lány” címet viselő soraival.

A Vershúron-est második felében az idén 20 esztendős Misztrál együttes műsorát hallhatta a nagy létszámú közönség. A Misztrál együttes minden esztendőben nagy szeretettel készül Csíkcsomortánba, a Verstáborba, hogy a Versünnep fiataljaival töltsenek el tíz emlékezetes napot. A rendezvényen részt vett Mészáros Attila alpolgármester és a Székesfehérvári Diáktanács tagjai is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése