Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2018. Április 09. 19:39, hétfő | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Vigyázzunk az utcán játszó gyerekekre a lakó-pihenő övezetekben!

Vigyázzunk az utcán játszó gyerekekre a lakó-pihenő övezetekben!

Kevesen tudjuk, hogy a lakó-pihenő övezetekben azon túl, hogy a megengedett maximum sebesség 20 km/óra, az egyenrangú kereszteződésekben a jobbkéz-szabály érvényes,

nem lehetséges az átmenő forgalom és maximum 3.5 tonnás járművek hajthatnak be ezekbe az övezetekbe. Nem árt tudni, ha 50 km/h-val bemérik a lakó-pihenő övezetben, 45.000 Ft büntetésre számíthat!

A szabályok betartása és az egymásra odafigyelés nem nagy dolog, de alapja egy jobb világnak. A lakó-pihenő övezet addig tart, amíg táblát nem látunk, hogy vége van, azt semmilyen kereszteeződés nem oldja fel.

A gyorshajtás büntetés kalkulátor szerint, ha 50km/h-val bemérik a lakó és pihenő övezetben, akkor 45.000 Ft. bírságra és 4 büntetőpontra számíthat!

A lakó-pihenő övezetek többségében nem található kiépített járda, így a gyalogosok az úttesten is közlekedhetnek, akár a járművek forgalmának kismértékű, indokolt zavarásával is. Éppen ezért a járművezetőknek fokozottan figyelniük kell a gyalogosok és kerékpárosok biztonságára.

A lakó-pihenő övezeteken az átmenő forgalom sem lehetséges, a szabályok szerint csak az ott lakók vagy a hozzájuk érkezők hajthatnak be, így a forgalmi problémákat ezeken a területeken (persze ha mindenki betartaná a szabályokat) a lakók egymásnak okozzák.

Ezekben az övezetekben leggyakrabban a gyorshajtás, az elsőbbség meg nem adása és a gyalogosok, kerékpárosok veszélyeztetése okoz általában problémát, melyek csak megértéssel, egymásra odafigyeléssel kerülhetők el.

Az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák eltávolításával egy időben a lakó-pihenő övezet kezdetét jelölő táblákkal közös oszlopon kihelyezték az egyenrangú utak keresztezésére utaló veszélyt jelző táblákat is, illetve minden behajtási ponton a forgalmi rend változásra is jelzőtáblák hívják fel a figyelmet. Forgalomlassító küszöb, az-az fekvőrendőr elhelyezésére a jogszabályok alapján csak a lakó- pihenő övezet behajtási pontjain van lehetőség. Értelmetlen is forgalomlassító küszöb kihelyezése, mivel a legnagyobb megengedett sebesség a területen 20 km/h, illetve a kereszteződéseket a „jobbkéz-szabály” miatt csak lassan lehet biztonságosan megközelíteni.

Ezekben az utcákban a sebességkorlátozást az úttesten közlekedő gyalogosok, gyerekek és az egyenrangú kereszteződések miatt külön lassítók építése nélkül is indokolt, kötelező betartani. A harmincas övezetben is figyeljünk az egyenrangú kereszteződésekben érvényes jobbkéz szabály betartására!

szekesfehervar.hu

Címkék: közlekedés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 08:07, csütörtök | Helyi

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház fejlesztése

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház fejlesztése: az elektromos,

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.