Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Július 10. 10:04, szerda | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Vízmedencés szökőkút köti össze a Fő utcát a Zichy ligettel

Vízmedencés szökőkút köti össze a Fő utcát a Zichy ligettel

Egy 160 négyzetméter alapterületű vízmedencés szökőkút épül, hét új fát is ültetnek körülötte és a burkolat korszerű, vízáteresztő lesz.

Biciklitárolós, korszerű utcabútorok kerülnek majd az új szökőkút köré. A liget intenzív használata során több helyen kitaposták a növényzetet, melyet szintén további növénytelepítéssel pótolnak.

Egyetlen fát sem vágnak ki a ligetben, ültetnek azonban további hét fát a szökőkút köré. A szökőkút a régi hajós szobor helyére kerül, ahol a Zichy színpad szokott állni.

A szökőkút hangulatát, formavilágát a környező neoklasszicista épületek határozták meg. Az egyik különlegessége lesz, hogy körülötte az ellipszis egy-egy pontjából vízsugár lövell majd a medencébe. Bízom abban, hogy a fehérváriak is magukénak érzik és megszeretik majd – mondta Izmindi Réka - tervező.

Van egy gyönyörű Belvárosunk egy nagyon szép térrel a Magyar Király előtt és van egy nagyon szép ligetünk mellette a Zichy liget, amit elválaszt az út egymástól. Összekötni sajnos nem lehet még a kettőt, de ennek az elképzelésnek a részeként született meg az elhatározás, hogy legyen egy klasszikus szökőkút, ami körül látványos térrendezés és faültetés is történik – mondta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere. A tervek elkészültek és néhány közművesítési munkát a Városgondnokság még idén elvégez és jövő tavasszal kezdődik majd a kivitelezés.

Amikor a tervpályázatot kiírtuk nagyon sok sarokpontot határoztunk meg, aminek meg kellett felelni – mondta Nagy Zsolt a Közlekedési Iroda vezetője. Kritikus pont volt a műemléki környezet és úgy kellett illeszteni a ligetbe a szökőkutat, hogy a zöldterülethez is megfelelő legyen.

A Zichy liget egy belvárosi közpark több mint két hektáron és a szabályozási terv alapján hosszútávon garantált a zöldterület léte.

Izmindi Réka a Green Flag tervezője mutatta be a kertépítészeti terveket. Mint mondta a Fő utca megújulása után megnövekedett a rendezvények száma és a Belvárosba látogatók száma is. Az első szempont a tervezésnél a Fő utca meghosszabbítása volt a liget klasszikus értelemben vett megtartásával. Két elvárásnak is meg kellett felelni: rendezvénytér kialakításának lehetősége és a hétköznapok közparki funkciója.

A Zichy ligetről az első ábrázolás 1797-ből való, amikor vásártérként funkcionált, majd 1880 után a közpark meglétét már tényként kezelik. A múlt század elején buja növényzet volt a ligetben és igen intenzív volt a liget használata, még vendéglátóhely is volt.

Sikerült a ligetbe a kertépítészek egyik fontos elemét, a vizet megjeleníteni. Egy 160 négyzetméter alapterületű vízmedencés szökőkút épül, hét új fát is ültetnek körülötte és a burkolat korszerű, vízáteresztő lesz továbbá korszerű utcabútorok lesznek majd az új szökőkút körül. A liget intenzív használata során több helyen kitaposták a növényzetet, melyet szintén további növénytelepítéssel pótolnak. A liget szélén, ahol rendszeresen kitapossák a növényeket intenzív bokortelepítés lesz egy kisebb kis kerítés felhasználásával, úgy, ahogy az 1908-ban is volt.

A szökőkút medenceperemének anyaga a Fő utcán is megjelenő burkolathoz hasonló lesz. A burkolat körülötte pedig teljes mértékben vízáteresztő anyag, ami a földhöz hasonlóan nyeli el a csapadékvizet. Ez az anyag környezetbarát, klímatudatos. Kerékpártárolós padok is lesznek a szökőkút körül, mely este visszafogott, klasszikusan elegáns világítást kap.

szekesfehervar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.

2024. Március 29. 09:12, péntek | Helyi

Nagypénteken Krisztus kereszthalálára emlékezik a keresztény világ

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek világszerte.

2024. Március 29. 09:04, péntek | Helyi

Online 280, papír alapon 340 forint április 1-től a nyugdíjas buszbérlet Fehérváron

Április elsejétől nagymértékben csökken a székesfehérvári helyi nyugdíjas bérlet ára.

2024. Március 21. 09:19, csütörtök | Helyi

Kevesebb halálos közúti baleset történt Fejér Vármegye útjain

Ülésezett a Fejér Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság, a március 20-ai évértékelőn vármegyei közlekedési szakemberek és együttműködő civilek vettek részt.