Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. Augusztus 08. 07:46, kedd | Helyi sport
Forrás: vidi.hu

Európa Liga - Bemutatjuk az FK Partizan csapatát

Európa Liga - Bemutatjuk az FK Partizan csapatát

A szerb együttessel tavaly novemberben felkészülési meccsen találkoztunk. Az előző szezonban bajnokságot és kupát nyertek méghozzá jelenlegi vezetőedzőnk, Marko Nikolics irányításával.

A Vidi múlt csütörtök este óriási bravúrt végrehajtva hazai pályán aratott 1-0-s győzelmével összesítésben 2-2-vel, idegenben lőtt több góllal kiejtette az FC Girondins de Bordeaux csapatát. Az UEFA pénteken 13 órakor már a rájátszás sorsolását is megtartotta, ellenfélül pedig a szerb FK Partizan Belgrád együttesét kaptuk. Őket mutatjuk be.

Az FK Partizan Belgrád négy évvel a Videoton FC megalapítása után, 1945-ben alakult a jugoszláv hadsereg futball-szekciójaként. Az első komoly sikerek az 1958-as klubszín-váltás után következtek (a kék-pirosat hagyták el a fekete-fehér kedvéért), amikor ellenfelünk a jugoszláv bajnokság történetének első csapata lett, amelynek egymás után háromszor sikerült megnyernie a pontvadászatot, egészen pontosan 1961 és 1963 között.

A 60-as évek sikereit egy 1966-os BEK-döntővel koronázták meg (a Vidi UEFA-kupa-döntőjéhez hasonlóan ők is a Real Madridtól kaptak ki a fináléban), 1978-ban pedig az első nemzetközi cím is összejött: a Közép-európai Kupában a Honvédot verték a fináléban.

Ezt követően a főbb események vonulatában már el is érkezünk a számunkra oly emlékezetes 1984-85-ös idényig, ám nemcsak a Vidi elleni párharc miatt idézhetjük fel a belgrádiak kupaszereplését. Abban a körben, amikor együttesünk a PSG-t búcsúztatta, a Partizan az angol QPR-t ejtette ki úgy, hogy az első találkozón 6-2-es vereséget szenvedtek idegenben, majd a visszavágón 4-0-ra nyertek. Ez a Barcelona PSG elleni 6-1-es győzelmével együtt a mai napig minden idők legnagyobb fordításai között szerepel.

A harmadik kört már nem igazán kell ismertetnünk szurkolóinknak: a Vidi Sóstón Szabó József mesternégyesével és Májer találatával 5-0-ra nyert, a Partizan erejéből a második mérkőzésen csak egy 2-0-s sikerre futotta, így folytattuk menetelésünket az UEFA Kupában.

A belgrádiak a jugoszláv bajnokságot összesen 11-szer nyerték meg, majd Szerbia és Montenegró pontvadászatában 2006-ig bezárólag további 8 alkalommal végeztek az első helyen. A szerb bajnokságot 2017-ig ismét nyolcszor nyerték meg – 2008 óta csak 2014-ben és 2016-ban tudott közbeszólni az ősi rivális Crvena Zvezda. Összesen 14-szeres kupagyőztesek.

Szakmai stábunkból és játékoskeretünkből többek is közeli ismerősök leendő ellenfelünk háza táján. Vezetőedzőnk, Marko Nikolics, illetve segítői, Radoje Szmiljanics és Goran Basarics mindannyian a fekete-fehéreknél dolgoztak egészen az előző idény végéig, így bajnoki címet is ünnepelhettek. Nikolics 2013-tól 2015-ig, majd 2016-17-ben irányította a klubot.

Ami a játékosokat illeti, Danko Lazovics és Marko Scsepovics egyaránt volt nemcsak a Partizan játékosa, de csapatkapitánya is. Scsepovics 2010 és 2013 között 45 bajnokin 16 gólt lőtt színeikben, miközben háromszoros bajnok és egyszeres kupagyőztes lett. Danko Lazovics a Partizan nevelése, 1999-től játszott a belgrádiaknál - 2000-től a felnőtt csapatban - egészen 2003-ig. 2006-ban kölcsönben tért vissza, 2014 januárjában pedig egy naptári év erejéig végleg. Ő háromszoros bajnok a fekete-fehérekkel, 66 bajnokin 40-szer volt eredményes.

A Partizan keretének jelenlegi értéke a transfermarkt.de szerint mintegy 19 millió euró (a Vidié 12,65 millió, míg a Bordeaux-é 67 millió). Támadóik, Uros Djurdjevics és a brazil Leonardo 2016-17-ben 24-24 gólt értek el, ezzel holtversenyben nyerték a góllövőlistát, de utóbbi azóta már távozott a klubtól. A szerb válogatottba a legutóbbi összetartásra nem adtak labdarúgót, legértékesebb játékosuk a 3,5 millió euróra becsült, fentebb már említett Djurdjevics.

A nyáron eddig három igazolást hajtottak végre, Soumah (Slovan Bratislava) révén egy guineai támadó középpályás, Miletics (Westerlo) révén egy belső védő és Pantics (Chelsea, kölcsön) révén szintén egy támadó középpályás érkezett. A már említett Leonardo mellett egy 19 éves szerb tehetség, Milenkovics (Fiorentina) hagyta el a klubot, valamint az összesen 2 millió euróra taksált két másik fiatal, Mihajlovics (Heerenveen) és Vlahovics (Fiorentina).

A Partizan a Bajnokok Ligájában kezdte az idei nemzetközi szereplését. A montenegrói Buducsnosztot 2-0-val ejtették ki, de a görög Olimpiakosz már túl nagy falat volt – a hazai pályán elszenvedett 3-1-es vereség után idegenben 2-2-t játszottak.

Legutóbb 2016 novemberében találkoztunk a szerb együttessel, akkor 1-0-ra győztünk felkészülési mérkőzésen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: